Tanara saudita in varsta de 32 de ani care a fost arestata sambata dupa ce a incalcat interdictia de a conduce masina a fost pusa oficial sub acuzare pentru "incitarea femeilor", a declarat, luni, avocatul acesteia pentru AFP. Manal al-Charif (32 de ani), consultant specializat in securitate informatica, a fost arestata sambata la Khobar, dupa ce a postat pe YouTube un filmulet o inregistrare video care o arata conducand masina.

Ea a fost eliberata cateva ore mai tarziu de politisti, insa dupa alte cateva interogatorii, autoritatile au decis sa o puna sub acuzare pe motiv ca ar fi incitat femeile saudite sa conduca masina.

Intre timp, pe retelele de socializare a fost lansata o campanie prin care i se cere regelui Abdallah sa intervina in favoarea lui Manal al-Charif, care face parte, de altfel, dintr-un grup ce militeaza pentru drepturile femeilor. Grupul de militanti din care face parte Manal al-Charif le-a indemnat, de altfel, pe internet, pe femeile saudite sa defileze la volanului autoturismelor, pe data de 17 iunie.

In plus, in filmuletul pe care Manal al-Charif l-a postat pe YouTube, aceasta afirma ca "nicio lege islamica nu le interzice femeilor sa conduca masina", sustinand ca aceasta interdictie este dictata exclusiv de factori sociali, intr-o societate ultraconservatoare.

Femeile din Arabia Saudita nu au voie sa conduca masina pe teritoriul regatului, care aplica o versiune riguroasa a legii islamice.