​Ministrul ceh de Interne respinge acuzatiile Comisiei Europene in legatura cu folosirea de "metode medievale" pentru testarea inclinatiilor sexuale ale solicitantilor de azil in aceasta tara. Scandalul a izbucnit dupa ce comisarul european pentru Afaceri interne, suedeza Cecilia Malmström, a acuzat Cehia ca ii supune pe solicitantii de azil care se declara homosexuali unui test mai putin obisnuit: acestia sunt pusi sa vizioneze imagini pornografice cu barbati, timp in care li se masoara fluxul sanguin la nivelul penisului, pentru a determina excitarea sexuala, scrie Czechposition.com.

Homosexualitatea este aspru pedepsita in multe tari islamice, existand inclusiv state in care se aplica pedeapsa cu moartea (precum Iran, Sudan sau Nigeria), motiv pentru care multi homosexuali din aceste tari cauta refugiu sau azil in tarile europene.

"E o metoda pur medievala si o incalcare flagranta a dreptului la intimitate. Nu exista nicio indoiala ca e o practica inacceptabila" a declarat Cecilia Malmström, cu prilejul Zilei Internationale impotriva Homofobiei.

Declaratiile oficialului european au starnit insa confuzie la Praga, unde purtatorul de cuvant al Ministerului ceh de Interne spune ca metoda nu a mai fost folosita din 2009. "Asteptam asigurari din partea autoritatilor de la Praga ca aceasta practica nu va mai fi folosita nici in viitor", spune insa Marcin Grabiec, purtatorul de cuvant al comisarul european pentru Afaceri interne.

In plus, Bruxelles-ul a trimis o scrisoare Guvernului de la Praga in care cere clarificari in legatura cu acest test si procedura de acordare a azilului.

Testarea incriminata acum de Comisia Europeana nu este o practica noua in Cehia. Ea a fost folosita pentru prima data in perioada interbelica de medicul Kurt Freund, pentru testarea recrutilor care ajungeau in armata ceha, in conditiile in care unii tineri sustineau ca ar fi homosexuali, pentru a scapa de serviciul militar obligatoriu. La acea vreme, homosexualii nu erau primiti in armata ceha, insa unii tineri se foloseau de acest pretext pentru a scapa de serviciul militar.