Talibanii afgani au respins luni informatii prezentate de mai multe surse media care afirma ca liderul lor, Mullahul Mohamed Omar, a fost ucis in Pakistan, transmite Reuters. Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a afirmat ca Omar este "sanatos si teafar" in Afghanistan, adaugand ca informatia legata de moartea liderului taliban este "propaganda".

Mullahul OmarFoto: Agerpres

Omar "este in Afghanistan sanatos si teafar", a afirmat purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid. "Respingem cu putere aceste afirmatii ca Mullahul Mohamed Omar a fost ucis", a adaugat reprezentantul talibanilor pentru Reuters.

Oficialii din domeniul securitatii din Pakistan, diplomati, ofiteri americani si autoritati guvernamentale din Afghanistan au pus sub semnul indoielii informatiile difuzate de o televiziune privata afgana, potrivit carora Omar a fost ucis in timp ce calatorea impreuna cu Hamid Gul, un fost ofiter din serviciul de informatii din Pakistan (ISI) intre Quetta si Waziristanul de Nord. Liderul taliban ar fi fost impuscat de catre ofiteri din ISI.

Mujahid a afirmat ca informatia legata de moartea lui Omar este "propaganda a inamicului pentru a slabi moralul luptatorilor".

Mullahul Omar, care este unul dintre cei mai cautati oameni din lume, este rar vazut in public. El a fugit din Afghanistan in Quetta (Pakistan), dupa ce regimul taliban a fost inlaturat de la putere de fortele afgane sprijinite de Statele Unite, la sfarsitul anului 2001.

Talibanii au fost rasturnati de la concucerea Afghanistanului dupa ce au refuzat sa il predea americanilor pe liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite. Osama a fost impuscat mortal la inceputul acestei luni de trupele de comando Navy SEAL, intr-o operatiune desfasurata in Pakistan.

Talibanii afgani au promis sa razbune moartea lui bin Laden.

Reuters precizeaza ca au mai existat in trecut rapoarte legate de moartea sau arestarea lui Omar. Saptamana trecuta, unele ziare pakistaneze au scris ca liderul taliban a fost capturat in Pakistan.