Liniile aeriene au fost avertizate ca norul de cenusa provenind de la vulcanul Grimsvotn din Islanda, care a inceput sambata sa erupa, ar putea ajunge in Scotia pana marti, apoi in Franta si Spania pana joi sau vineri, daca eruptia continua sa isi pastreze intensitatea, potrivit Reuters.

Spatiul aerian din Islanda este inchis temporar, dupa ce norul de cenusa s-a ridicat pana la 20 de km deasupra tarii.

Avertizarea se bazeaza pe o prognoza pe cinci zile, insa este tratata cu prudenta din cauza incertitudinilor cu privire la modul in care eruptia va evolua.

Autoritatile spun ca riscul ca traficul aerian european sau transatlantic sa fie afectat in urmatoarele 24 de ore este mic, avand in vedere vanturile care duc cenusa inspre nord. Exista insa posibilitatea ca vanturi din nord-vest sa duca cenusa spre Europa.

Liniile aeriene au primit aceste avertismente in timpul unei tele-conferinte cu experti in meteorologie si oficiali reponsabili pentru spatiul aerian european.

Un purtator de cuvant al Eurocontrol a refuzat insa comenteze, facand referire la anuntul cel mai recent, care informa ca nu vor exista probleme majore in urmatoarele 24 de ore.

Cel mai activ vulcan din Islanda, Grimsvotn, a inceput sa erupa din nou sambata.

In 2010, cenusa provenind de la vulcanul islandez Eyjafjallajokull a provocat haos de proportii in intreaga Europa, impunand cea mai grava blocare a spatiului aerian de la cel de-al doilea razboi mondial.