Presedintele Barack Obama a reafirmat duminica, in fata principalului grup de lobby pro-israelian din Statele Unite, ideea sa a unui stat palestinian bazat pe linii din 1967, insa a dorit sa dea asigurari ca angajamentul fata de Israel este "de fier", relateaza Reuters.

Obama, aplaudat indelung de audienta sa, a considerat ca s-au facut "reprezentari false" ale ideii sale. Pozitia presedintelui "inseamna ca cele doua parti, israelienii si palestinienii, vor negocia asupra unei frontiere diferite decat cele care exista pe 4 iunie 1967", tinandu-se cont de "noile realitati demografice si de nevoile celor doua parti", a explicat el.

Astfel, israelienii si palestinienii ar face schimburi de terenuri care ar permite Israelului sa pastreze o parte din asezari.

"Chiar daca putem sa fim in dezacord uneori, asa cum prietenii pot fi, legaturile intre SUA si Israel sunt inalterabile, iar angajamentul Statelor Unite fata de securitatea Israelului este de nezdruncinat", a asigurat liderul american.

Presedintele Barack Obama a declarat intr-un discurs sustinut joi ca valul de schimbare din regiunea araba "nu mai poate fi ignorat". Presedintele american a spus ca explozia de cereri pentru democratie din tarile arabe ar putea deschide calea reluarii negocierilor israeliano-palestiene de pace: frontierele Israelului si ale viitorului stat palestinian trebuie fondate pe cele din 1967.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care urmeaza sa vorbeasca in fata aceluias grup de lobby, si-a exprimat oficial dezamagirea cu privire la declaratiile de joi ale lui Barack Obama.

"Printre altele, acest lucru inseamna ca Israelul nu trebuie sa se retraga in spatele liniilor din 1967, care sunt de neaparat si care ar lasa mare parte din populatia israeliana dincolo de aceste linii", a precizat Netanyahu.

Discursul lui Obama practic sprijina viziunea palestiniana, insemnand ca statul pe care il vor in Cisiordania si Fasia Gaza trebuie trasat pe liniile care au existat inaintea razboiului din 1967, in care Israelul a capturat acele teritorii si Ierusalimul de Est.