Membrii echipajelor de la bordul Statiei Spatiale Internationale s-au adunat sambata pentru o conversatie fara precedent cu Papa Benedict al XVI-lea, care a intrebat cum poate programul spatial sa promoveze pacea si daca astronautii se roaga cand sunt pe orbita, potrivit Reuters.

Papa si astronautiiFoto: Reuters

"Bine ati venit la bordul statiei spatiale, Sanctitatea Voastra", s-a adresat comandantul misiunii, rusul Dmiti Kondratiev si comandatul de la bord Marc Kelly, care apoi au prezentat echipajul format din americani, rusi si italieni.

Papa le-a raspuns semnelor de bucurie cu un zambet si le-a facut cu mana.

"Cred ca este evident pentru voi cum traim cu totii pe un singur Pamant si ce absurd este ca ne luptam si ne ucidem unul pe celalalt. Cand priviti Pamantul de acolo sus, va intrebati vreodata cum poate stiinta sa contribuie la cauza pentru pace?" i-a intrebat Suveranul pontif.

Acesta a mentionat ca ii doreste recuperare rapida sotiei lui Kelly, comandatul navei Endeavour, care a fost impuscata intr-un atentat in luna ianuarie care a ucis 6 persoane si a ranit alti 12.

"Va multumesc ca ati mentionat-o pe sotia mea, Gabby. Zburam peste mare parte din lume si nu vedem granitele, dar in acelasi timp ne dam seama ca oameni se lupta si ca este multa violenta in lume si ca acest lucru este foarte grav", a raspuns Kelly.

"Stiinta si tehnologia pe care intrebuintam aici pentru a dezvolta o posibilitatea energiei solare ne ofera o cantitate nelimitata de energie, si daca aceste tehnologii ar putea fi adaptate pentru Pamant, am reduce posibil din violenta", a continuat el.

Papa l-a intrebat in italiana pe un astronaut care si-a pierdut mama recent daca se simte izolat, singur, sau face parte dintr-o comunitate plina de afectiune. Astronautul i-a raspuns ca a simtit rugaciunile tuturor pana acolo sus.

Un alt italian a demonstrat microgravitate aruncand o moneda pe care a primit-o de la Papa, ca simbol al implicarii Vaticanului in misiune, care urmeaza sa ii fie returnata acestuia dupa ce Endeavour aterizeaza pe 1 iunie.

Papa a intrebat de asemenea despre sanatatea mediului inconjurator al planetei, vazuta din spatiu.

"Pe de o parte, vedem cat de frumoasa este planeta care ne-a fost data, insa pe de alta parte putem vedea foarte clar cat este de fragila. De exemplu, atmosfera, vazuta din spatiu, este subtire ca o foaie de hartie. Si sa te gandesti ca acest strat este tot ceea ce separa fiecare vietate de vidul spatiului si tot ceea ce ne protejeaza este destul de dur", a raspuns astronatului Ron Garan.

Statia spatiala este un proiect de 100 de miliarde de dolari, la care au luat parte 16 state, care a durat peste un deceniu pentru a fi construita. Se afla la 355 de kilometri deasupra Pamantului.

Nava Endeavour a ajuns miercuri pe statie cu 6 astronauti la bord.