Adeptii partidului ultranationalist bulgar Ataka au atacat vineri, in fata moscheii Banya Bashi din Sofia, musulmanii veniti aici sa se roage, informeaza Novinite.

Musulman ranit, in urma atacului nationalistilorFoto: Reuters

Un barbat musulman si cinci politisti au fost raniti in urma acestor incidente, in timp ce cinci militanti ai Ataka au fost arestati, potrivit ministerului bulgar de Interne.

Manifestantii de extrema dreapta au incercat sa acopere traditionalul apel la rugaciune scandand slogane provocatoare si aruncand cu pietre in musulmanii care stateau in genunchi pe covorul de rugaciune, potrivit AFP.

Partidul ultranationalist Ataka, care afiseaza un discurs anti-Turcia, a intrat pentru prima oara in Parlament in 2005 si a obtinut 21 de fotolii (din 240) la alegerile legislative din 2009. Ataka sustine guvernul conservator minoritar, dar a amenintat cu retragerea dupa ce militantii sai au fost arestati vineri.

Turcia a condamnat atacul, avertizand asupra cresterii islamofobiei in Europa.

"Speram ca autorii si instigatorii acestui atac impotriva libertatii religiei (...) sa fie rapid arestati si sanctionati", a afirmat ministerul turc al Afacerilor Externe, intr-un comunicat publicat vineri seara.

"Apatia generala impotriva rasismului, xenofobiei, nationalismului si islamofobiei care cresc in Europa (...) permit incidente cum a fost atacul demn de dispret de la Sofia", potrivit sursei citate.

Moscheea Banya Bashi face parte din "triunghiul tolerantei" din centrul capitalei bulgare, alaturi de Biserca Sfanta Nedelia si sinagoga Sofia, cele trei lacasuri de cult fiind amplasate la cativa metri unul de celalalt.