Geniul rus Grigori Perelman, matematicianul care a rezolvat Conjectura lui Poincare si care a devenit celebru anul trecut dupa ce a refuzat un premiu de 1 milion de dolari pentru aceasta realizare, intarzie sa dea un raspuns oficialilor din Sankt Petersburg care s-au oferit sa-i acorde batranei sale mame asistenta medicala gratuita, a declarat vineri un purtator de cuvant al administratiei municipale, potrivit RIA Novosti.

Mama lui Grigori, Lubov Perelman, in varsta de 73 de ani, are nevoie urgenta de o extractie de cataracta, interventie ce costa circa 5.400 de dolari in Rusia.

Recent, oficialii din Sankt Petersburg au cazut de acord cu medicii de la prestigiosul centru "Sviatoslav Fyodorov" ca Lubov Perelman sa beneficieze de o examinare medicala acolo. Cu toate acestea, oficialii n-au reusit pana acum sa-l contacteze pe matematician pentru a-i da vestea personal si i-au trimis o scrisoare.

"Grigori Perelman nu a raspuns inca la scrisoare", a spus un oficial.

Enigmaticul savant rus a devenit celebru in urma cu un an dupa ce a refuzat un premiu de 1 milion de dolari acordat de Institutul de Matematica Clay din Cambridge, Massachusetts (SUA) pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincare - una dintre cele mai dificile probleme din matematica, ce i-a preocupat pe oamenii de stiinta timp de peste 100 de ani.

Dr. Grigori Perelman, in varsta de 44 de ani, care a fost numit "cel mai inteligent om din lume", a refuzat banii, in ciuda faptului ca traieste in saracie intr-un apartament mizer din Sankt Petersburg. Cand i s-a povestit de premiul oferit, matematicianul rus a refuzat sa deschida usa, spunand doar: "Nu am nevoie de nimic. Am tot ce vreau".

Institutul de Matematica Clay a anuntat ulterior ca premiul de 1 milion de dolari refuzat de Perelman a fost impartit mai multor tineri matematicieni.

Ce este conjectura Poincare

Problema rezolvata in 2003 de Perelman, atunci cercetator la Institutul de Matematica Steklov din St. Petersburg, poate ajuta la determinarea formei Universului.

Conjectura lui Poincare spune ca, daca intr-un spatiu inchis tridimensional orice arc de cerc inchis se poate micsora pana la un punct, acest spatiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sfera tridimensionala.

Conjectura lui Poincare este suficient de importanta pentru matematicieni, astfel incat in anul 2000, Clay Mathematics Institute de la Cambridge, Massachusetts, SUA, decide sa o introduca in randul celor 7 mari probleme ale matematicii a caror rezolvare va aduce drept premiu autorului suma de un milion de dolari.