UPDATE: Aproximativ 19.000 de oameni au ramas in piata Puerta del Sol din Madrid si dupa miezul noptii, cand a intrat in vigoare interdictia de a manifesta. Protestatarii au pastrat un minut de liniste inainte de miezul noptii. Imediat dupa aceea, multimea a strigat: "Acum suntem cu totii in ilegalitate". Prezenta politiei a fost insa discreta. Doar cateva masini de politie au ramas parcate pe strazile din jurul pietei Puerta del Sol, potrivit AFP.

Foto:

Zeci de mii de tineri spanioli furiosi din cauza lipsei locurilor de munca protesteaza vineri, pentru a cincea zi, in marile orase din Spania, relateaza Reuters, care noteaza ca este putin probabil ca guvernul sa aplice in forta interdictia de a manifesta, de teama escaladarii conflictelor.

  • De notat ca aceasta miscare sociala - "Los indignados" - nu a fost initiata de niciun partid politic sau de sindicate, ci s-a nascut prin intermediul retelelor sociale, in special Facebook si Twitter.

  • Va aflati in Spania? Ati luat parte parte la aceste proteste? De ce va simtiti solidari cu Los Indignados? Povestiti prin intermediul formularului de comentarii care este atmosfera in randul protestatarilor.

Tinerii au ocupat pietele centrale din orasele Spaniei, intr-un val de indignare fata de stagnarea economica si de masurile de austeritate promovate de guvern.

Comisia electorala a decis joi ca protestele sunt ilegale in cursul zilei de sambata, avand in vedere alegerile municipale si regionale care vor avea loc in 8.116 orase si 13 din cele 17 regiuni.

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, care nu a reusit sa reduca cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana, de 21,3%, a afirmat ca ar putea sa nu impuna cu forta restrictia de a manifesta.

"Am un mare respect pentru oamenii care protesteaza, de o maniera pasnica, si inteleg ca au motive economice si ca tinerii spera sa gaseasca locuri de munca", a spus Zapatero, intr-un interviu radiofonic.

"Vom ramane pe pozitii. Nu este vorba de o manifestatie, ci de o miscare cetateneasca", spune Juan Lopez, un somer in varsta de 30 de ani si unul dintre purtatorii de cuvant al miscarii alternative intitulate Toma la plaza (Ocupati piata), citat de AFP.

Cu doua zile inainte de alegerile regionale si municipale care se anunta dezastruoase pentru socialistii aflati la putere, Luis Rodriguez Zapatero a promis ca va fi "intelegator" fata de manifestanti.

Incepand de marti, acest mozaic de tineri si de cetateni de toate varstele si pregatirile, someri, studenti, pensionari, salariati, au ocupat Puerta del Sol, in plin centrul Madridului.

Inedita, spontana, colorata si pacifista, miscarea, in numele "dreptului de a se indigna", denunta dominatia exclusiva a marilor partide asupra vietii politice spaniole, injustitia sociala, coruptia politicienilor.

Dar, mai ales, denunta frustarea milioanelor de spanioli care nu au un loc de munca.

Miscarea, in preajma week-end-ului electoral, cand orice manifestatie este interzisa, pune guvernul intr-o pozitie delicata, obligandu-l sa aleaga intre metoda politieneasca sau o suplete care i-ar putea atrage alte critici.

Vineri, imediat dupa miezul noptii, la ora 00,05, manifestantii au cerut multimii sa-si acopere gura cu o panglica, intr-un "strigat mut".

In jurul corturilor din piata se aduna in fiecare seara mii de persoane, inconjurati de politisti, a caror prezenta este vizibila, dar discreta.