Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad acuza tarile occidentale ca au elaborat planuri pentru "a provoca seceta" in Iran, relateaza AFP. "Tarile occidentale au conceput planuri pentru a declansa seceta in anumite zone ale lumii, inclusiv Iran", a declarat Ahmadinejad, joi, la inaugurarea unui baraj in orasul Arak, din centrul tarii.

"Conform unor studii asupra climei, a caror acuratete a fost verificata, tarile europene folosesc echipamente speciale pentru a provoca ploaia" pe continentul lor si, astfel, "impiedicand norii de ploaie sa ajunga in tarile din regiune (in Orientul Mijlociu, n.r.), inclusiv in Iran", a sustinut Ahmadinejad, citat de agentia oficiala IRNA.

"Autoritatile legale din tara vor urmari aceasta problema", a adaugat el.

Potrivit agentiei IRNA, Ahmadinejad a mai acuzat tarile europene ca incearca sa creeze tensiune intre statele care impart granite maritime. Urmatorul razboi va fi un "razboi al apei", a sustinut presedintele iranian.

Ahmadinejad a facut referire si la un articol scris de un "politician occidental", pe care nu l-a numit, si in care se mentioneaza ca "in unele regiuni ale lumii, care se intind din Turcia si Iran pana in estul Asiei, sunt prezise secete pentru urmatorii 30 de ani".

"Regiunile la care se refera articolul... includ tari a caror cultura si civilizatie ii sperie pe occidentali", a mai spus Ahmadinejad in sprijinul argumentului sau.

Iranul a inregistrat mai multe perioade de seceta in ultimii ani.

Liderii iranieni sustin frecvent ca tarile occidentale, conduse de inamicul-principal Statele Unite, pun la cale numeroase "comploturi" pentru subminarea republicii islamice si pentru a impiedica dezvoltarea economica si stiintifica a acestei tari, noteaza AFP.