UPDATE 21.51: Militantii sirieni au lansat un nou bilant al ciocnirilor de vineri. Potrivit acestuia, cel putin 33 de protestatari au fost ucisi: 15 (inclusiv un adolescent in varsta de 15 ani) in localitatea Maaret al-Naamane, langa orasul Idlib; 12 (inclusiv un copil in varsta de 10 ani si doi adolescenti de 15 si respectiv 16 ani) in Homs; doua persoane au fost ucise in regiunea Deraa, un protestatar a murit in suburbia Damascului Daraya, unul in Hama si alti doi in Deir Zor. Militantii sirieni au realizat o lista cu numele victimelor, scrie AFP.

Soldati sirieni trimisi aflati la marginea unui orasFoto: Reuters

UPDATE 18.10: Bilantul represaliilor in manifestarile din Siria a ajuns la 15 morti, anunta AFP. Printre cei ucisi se numara si copii. Reamintim ca fortele de securitate au deschis focul pentru a dispersa manifestantii pro-democratie, dupa cum au declarat numerosi martori oculari citati de agentiile straine de presa. Vineri s-au inregistrat si primele proteste masive in Damasc si Alep (cele mai mari orase al tarii). Manifestatiile din Siria s-au intensificat dupa discursul de joi al presedintelui SUA, Barack Obama, care a anuntat sprijinul pentru miscarile de democratizare din Orientul Mijlociu.

Patru civili, printre care si un copil, au fost ucisi vineri la Homs, in centrul Siriei, si un altul la Sanamein (sud), dupa ce fortele de securitate au deschis focul pentru a dispersa manifestantii pro-democratie, au declarat martori oculari, citati de AFP.

VIDEO Imagini surprinse de un participant la demonstratii in Homs:

"Patru persoane, printre care un copil, au fost ucise cand fortele de securitate au tras pentru a dispersa mai multi manifestanti in orasul Homs", a afirmat un martor.

O a cincea persoana a murit in orasul Sanamein din provincia Deraa, a indicat un grup sirian pentru apararea drepturilor omului.

Restrictiile impuse presei straine de regimul lui Bachar al-Assad impiedica orice forma de verificare din surse independente.

Alti militanti pentru drepturile omului au spus ca autoritatile au tras asupra multimii la Banias (nord-vest).

Mii de persoane protesteaza vineri pentru libertate si unitate nationala la apelul opozitiei, inclusiv in Alep si Damas, cele doua mari orase ale tarii unde pana in prezent nu s-au inregistrat manifestatii.

Represiunea miscarii de opozitie a provocat incepand cu 15 martie cel putin 850 de morti si peste 8.000 de arestari, potrivit ONG-urilor si ONU.