Partidul de extrema dreapta FPO se afla, pentru prima oara, in fruntea intentiilor de vot in Austria, potrivit unui sondaj publicat vineri de cotidianul Kurier si citat de AFP.

Intrebati cu cine ar vota daca ar avea loc alegeri legislative duminica viitoare, 29% dintre persoane au raspuns ca ar alege FPO, care devanseaza astfel pentru prima oara social-democratii de la SPO (28%).

Conservatorii de la OVP primesc 23% din intentiile de vot, iar partidul ecologist 13%, potrivit sondajului efectuat de institutul OGM pe un esantion reprezentativ de 805 persoane.

"Rezultatele au fost influentate de dezbaterile actuale in jurul declaratiilor sefului bancii (Erste) Andreas Treichl, criza euro si ajutoarele pentru Grecia", apreciaza directorul Institutului, Wolfgang Bachmayer.

Liderul FPO, Heinz-Christian Strache, a demarat de mai multe luni o campanie pentru scoaterea Greciei din Zona Euro.

La intrebarea: Pe cine ati alege cancelar?, 24% dintre respondenti il indica pe actualul premier, Werner Faymann (SPO), 18% pe vice-cancelarul Michael Spindelegger (OVP) si 16% pe Strache. Reducerea ecartului este "ingrijoratoare", noteaza cotidianul austriac.

"Rezultatele reflecta o nemultumire vizavi de politica guvernului", asociata socialistilor si conservatorilor, spune directorul institutului.

Presedintele celei mai mari banci cotate a tarii, Erste, Andreas Treichl, i-a caracterizat recent pe responsabilii politici drept "imbecili", "lasi" si inculti in materie de economie.

El le-a reprosat ca nu fac nimic pentru a impiedica aplicarea reglementarilor Bale III care vor constrange progresiv bancile sa acopere si mai mult riscurile. Treichl considera ca aceste noi reguli vor strangula creditul si economia tarii.

Declaratiile au provocat o ampla dezbatere in Austria, care s-a transformat intr-o critica mai generala a guvernului. 56% dintre austrieci au calificat drept "justificate" declaratiile lui Treichl.

Un sondaj publicat la inceputul lui mai a indicat ca 43% din populatie isi doreste ca partidul de extrema dreapta sa participe la viitoarea guvernare, dupa alegerile legislative din 2013.

O perspectiva care nu ar fi noua pentru Austria. In perioada 2000 - 2006, cancelarul conservator Wolfgang Schussel a guvernat alaturi de FPO-ul condus de Jorg Haider (decedat in 2008), antrenand sanctiuni din partea partenerilor din Uniunea Europeana.