Donatorii evrei si cei care se ocupa de strangerea fondurilor il ameninta pe Barack Obama ca risca sa isi piarda sprijinul financiar in campania de realegere, in urma declaratiilor cu privire la Israel si Palestina, scrie Wall Street Journal.

Netanyahu catre Obama: Take it backFoto: Reuters

O parte dintre evreii care doneaza bani pentru campanie spun ca Obama a fortat liderii israelieni sa inceteze constructia de asezari in teritoriile disputate cu Palestina. Unii sunt ingrijorati ca Obama pune mai multa presiune pe israelieni decat pe palestinieni pentru a lua parte la negocieri de pace si sunt dezamagiti ca Obama nu a vizitat pana acum Israelul.

Michael Adler, unul dintre principalii organizatori de strangere de fonduri pentru Obama, l-a indemnat pe managerul de campanie al presedintelui american sa fie "extrem de proactiv" in a demonta perceptia comunitatii evreiesti potrivit careia Obama este prea critic cu Israelul.

"Prietenii apropiati iti spun cum sa devii mai bun. Nu iti spun 'totul e foarte bine' pentru ca apoi sa afli ca nimeni nu cumpara mancarea in restaurant", a spus Adler, care a organizat o strangere de fonduri pentru Obama la inceputul anului.

Presedintele Barack Obama a declarat intr-un discurs sustinut joi ca valul de schimbare din regiunea araba "nu mai poate fi ignorat". Presedintele american a spus ca explozia de cereri pentru democratie din tarile arabe ar putea deschide calea reluarii negocierilor israeliano-palestiene de pace: frontierele Israelului si ale viitorului stat palestinian trebuie fondate pe cele din 1967.

O purtatoare de cuvant a campaniei lui Obama a refuzat sa comenteze asupra discutiilor pe care managerul campaniei le-a avut cu donatorii, dar a spus ca se asteapta in continuare la sprijin puternic.

Si vicepresedintele Conferintei Presedintilor Principalelor Organizatii Americane Evreiesti vede un potential pentru nemultumire, care sa afecteze strangerile de fonduri. "Este vorba de faptul ca oamenii se abtin, nu au entuziasm si nu se grabesc la strangerea de fonduri sa ofere sprijin. O sa se poata vedea mai multa abtinere acum", a declarat acesta.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, si-a exprimat oficial dezamagirea cu privire la declaratiile de joi ale lui Barack Obama.

"Israelul apreciaza devotamentul Presedintelui Obama pentru pace. Israelul crede ca, pentru ca pacea sa tina intre israelieni si palestinieni, viabilitatea statului Palestinian nu poate veni in detrimentul viabilitatii statului unic evreiesc. De aceea, primul ministru Netanyahu se asteapta sa auda o reafirmare din partea presedintelui Obama a angajamentelor facute catre Israel in 2004", a declarat acesta.