Tot mai multe voci din China sustin ca cel mai bun inlocuitor la sefia FMI ar fi un chinez, ceea ce ar reflecta mai bine schimbarile din economia mondiala, sustine Le Figaro. "A venit vremea sa punem capat dominatiei occidentale asupra FMI", sustine Shan Renping, intr-un articol publicat in Global Times. "O responsabilitate cheie a FMI este aceea de a supraveghea relatiile comerciale si a alimenta cu fonduri tarile care au nevoie. O tara cum e China, in plina expansiune, ar putea cel mai bine asigura aceste comandamente", mai spune Renping. Potrivit acestuia, unul dintre cei care ar fi capabili sa ii ia locul lui DSK ar fi ex-viceguvernatorul Bancii Centrale, Zhu Min, care a si devenit apoi consilier al directorului FMI.

"Ziarul Poporului"- vocea oficiala a Partidului Comunist a scris si el ca ar fi "de dorit" ca viitorul sef al FMI sa fie un chinez. Ar fi un semn de respect la adresa Chinei, se arata in unul dintre editorialele ziarului.

Pekinul a declarat dealtfel oficial ca statele emergente ar trebui sa fie mai bine reprezentate in conducerea Fondului, fara a pretinde oficial sefia FMI. "Credem ca FMI trebuie sa isi continue reformele structurale si sa isi selectioneze succesorul la conducere in baza meritelor acestuia, transparent si impartial", a declarat joi Jiang Yu, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

Ministrul francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, a dat asigurari joi la Berlin ca Germania si Franta vor apara impreuna o candidatura europeana pentru succesorul lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea Fondului Monetar International, relateaza FMI.

''Va exista o baza de intelegere franco-germana pentru a incerca promovarea unei candidaturi europene, care este fireasca'', a declarat Wauquiez la incheierea unei intalniri cu omologul sau german Werner Hoyer.

''Cine este in prezent principalul contributor la Fondul Monetar International? Este Europa. Prin urmare, este perfect normal ca Europa sa poata pastra conducerea FMI'', a declarat Wauquiez.