Dominique Strauss-Kahn va fi eliberat vineri pe cautiune, fixata la un milion dolari si plasat in arest la domiciliu cu monitorizare electronica - conditii care au fost propuse de catre avocatii sai. Fostul sef al FMI va avea o paza armata 24 de ore pe zi, pe propria sa cheltuiala si va purta o bratara electronica pentru localizare. El s-a angajat sa ramana in resedinta sa din Manhattan, acceptand supravegherea 24 de ore din 24 si sa fie prezent la tribunal, de fiecare data cand i se cere.

Ce este monitorizarea electronica

Monitorizarea electronica cuprinde o gama larga de sisteme si componente: dispozitive de monitorizare a locuintei, bratari de mana, bratari de glezna si sisteme de verificare a vocii. Arestarea la domiciliu cu monitorizare electronica reprezinta o alternativa la mentinerea unui inculpat intr-un centru de detentie. Este mai putin costisitoare si permite inculpatilor sa ramana la domiciliu, in timp ce activitatile lor sunt monitorizate electronic. Astfel, autoritatile se asigura ca acestea sunt conforme cu conditiile stabilite de instanta.

Costul mediu al monitorizarii electronice a fost estimatintre 5 dolari si 25 dolari pe zi, comparativ cu 50 dolari, costul mediu al unei zile de inchisoare. In plus, plata e suportata de inculpat.

Un studiu realizat in Los Angeles, California, care a evaluat costul si eficacitatea metodei a constatat ca rata de recidiva a inculpatilor inclusi in programul de monitorizare electronica a fost cu o treime mai mica (la un an de la intrarea in program) decat rata de recidiva a inculpatilor aflati in inchisoare. Economisirea costurilor a fost semnificativa: statul a fost scutit de aproximativ 1 milion dolari, costul monitorizarii electronice fiind in medie de 15 dolari pe zi.

Cum functioneaza bratara electronica de monitorizare

Fiecarui inculpat i se atribuie un semnal codat unic. Bratara electronica de monitorizare transmite la intervale periodice, prin unde radio, locatia si alte informatii catre un receptor. In cazul in care purtatorul bratarii se deplaseaza in afara zonei permise, politia va fi notificata. Dispozitivul este proiectat pentru a fi inviolabil si poate alerta politia in cazul unei tentative de manipulare.

In mod normal, unitatea consta intr-un transmitator radio-frecventa care transmite un semnal la o unitate fixa instalata la domiciliul inculpatului. Unitatea fixa foloseste fie o linie telefonica sau o retea de telefonie mobila, pentru a transmite informatiile catre un server dintr-un centru de monitorizare. In cazul in care infractorul incalca conditiile stabilite de instanta, un mesaj alerta este transmis catre unitatea de monitorizare sau catre ofiterul responsabil cu monitorizarea.

Unitatile GPS sunt similare in design, dar inculpatul poarta, de asemenea, un telefon mobil care transmite mai departe semnalele de la bratara; o alta varianta este cea in care bratara are inglobat transmitatorul de telefonie mobila.