Strauss-Kahn si cea de-a treia sa sotie, ziarista Anne Sinclair, au pastrat un stil de viata surprinzator de rezervat la Washington. Cu o avere impresionanta, supranumit "socialist de caviar" in Franta, DSK si sotia sa nu au participat la petrecerile de lux din Washington si nici nu s-au amestecat cu elita politica a orasului, scrie New York Times.

Strauss-Kahn si Anne Sinclaire, la Palatul Parlamentului (2010)Foto: Agerpres

Anne Sinclair, care a mostenit o avere de la tatal sau, un comerciant de arta care avea contracte exclusive cu Matisse si Picasso, a fost o ziarista faimoasa in Franta, inainte de a se muta la Washington cu DSK.

Aici traiesc intr-o casa cu cinci dormitoare si cinci bai, in cartierul exclusivist Georgetown. Locuinta a fost cumparata in 2007 cu patru milioane de dolari. Cuplul mai detine doua apartamente in Franta, unul care costa 5,7 milioane dolari, platit cash, si un penthouse cumparat de Anne Sinclair in 1990 cu 3,5 milioane dolari, cu un an inainte de casnicie.

Cei doi detin, de asemenea, o locuinta privata in Marrakes, Maroc, care a fost achizitionata cu 706.000 dolari in anul 2000.

La FMI, DSK avea un salariu net de 442.000 dolari si o cota deductibila de cheltuieli de 79.120 dolari, potrivit raportului anual pe anul 2010 al Fondului.

Casnicia cu Anne Sinclair si stilul de viata pe care l-a dus i-a atras in Franta eticheta de "socialist de caviar", o imagine sustinuta recent de publicarea unui fotografii cu DSK urcand intr-un automobil Porsche, in Paris.

In ciuda conexiunilor pe care le aveau, cei doi nu au aparut prea des la petrecerile de lux din Washington si nici nu s-au amestecat cu elita politica a orasului. "Nu i-am vazut niciodata. Nu stiu nimic despre ei si nici nu stiu pe nimeni care sa-i fi intalnit", povesteste Sally Quinn, care locuieste tot in Georgetown si este sotia fostului director executiv al Washington Post Ben Bradlee. "E ciudat. Intotdeauna l-am cunoscut pe directorul FMI inainte de el".

Strauss-Kahn a reusit sa ajunga in elita politica a Frantei in ciuda faptului ca nu a intrat la facultatea de elita Ecole Nationale d'Administration, desi a predat ulterior aici, dupa ce a absolvit o alta universitate.

Pe prima sa sotie a cunoscut-o la liceul din Monacco si s-a casatorit cu ea la varsta de 18 ani. Au avut trei copii inainte de a divorta.

In 1986, se casatoreste a doua oara si are un copil, un an mai tarziu. Cu cea de-a treia sa sotie, Anne Sinclair, nu are niciun copil.

Doamna Sinclair l-a sustinut intotdeauna pe Strauss-Kahn in scandalurile sexuale in care a fost implicat. Tristane Banon, o ziarista din Franta, a declarat public in 2007 ca Strauss-Kahn a incercat sa o violeze in timpul unui interviu pe care i l-a luat in 2002, cand avea 22 de ani. Aurelie Filipetti, un parlamentar socialist respectat, a declarat in 2008 ca a fost pipaita de Strauss-Kahn si ca "va avea grija intotdeauna" sa nu mai fie "singura in aceeasi camera cu el".

Dupa ce a iesit la iveala o scurta aventura cu o economista din Ungaria, la FMI, in 2008, o ancheta a stabilit ca nu a existat un abuz de putere si i s-a permis sa ramana in functie. A fost insa nevoit sa-si ceara scuze.

FMI are un standard mai permisiv in ceea ce priveste relatiile sexuale dintre sefi si subordonati decat majoritatea organizatiilor multinationale. Codul etic precizeaza ca astfel de relatii "nu constituie, in sine, hartuire". Spre deosebire de Banca Mondiala, unde aceste relatii constituie "de facto un conflict de interese".