"Romania a facut progrese frumoase", a declarat Ole Schröder, secretar de stat in ministerul german de interne, intr-un interviu pentru HotNews.ro, dar a evitat sa spuna clar daca 1 octombrie este un termen realist pentru aderarea Romaniei la Schengen. Raspunsul nu e nici la Bruxelles, nici la Berlin, a explicat Schroder, ci depinde de progresele facute de Romania in lupta anti-coruptie si de evaluarea pe justitie asteptata pentru luna iulie. Mai concret, spune secretarul de stat, este esential ca procesele intentate vamesilor, de pilda, sa se desfasoare rapid si sa se incheie cu pronuntarea unei sentinte.

Ole SchroderFoto: AGERPRES

Rep: Printr-o scrisoare adresata comisarului pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, in decembrie 2010, ministrii german si francez de interne au cerut oficial, amanarea aderarii la Spatiul Schengen pentru Romania si Bulgaria. Considerati ca motivele care au stat acum sase luni la baza elaborarii scrisorii sunt valabile si astazi?

O.S: Un lucru este evident. Chiar daca Romania a indeplinit criteriile tehnice si se afla pe drumul cel bun, va trebui insa ca, in cadrul acestei decizii privind aderarea la spatiul Schengen, sa putem stabili ca Romania si-a facut lectiile in ceea ce priveste combaterea coruptiei.

Rep: Mai concret, ce inseamna si-a facut lectiile in ce priveste combaterea coruptiei, e o tema destul de vaga, ce anume mai trebuie sa faca Romania in aceasta zona?

O.S: Acest lucru va reiesi din raportul Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Verificare si Cooperare. Este vorba de constatarea anumitor deficite in baza unor criterii obiective. Romania este, iata, de patru ani de zile membra a Uniunii Europene, iar raportul va consemna progresele pe care ea le-a facut.

Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate - se arata in scrisoarea ministrilor german si francez.

Rep: Considerati ca s-au facut progrese ireversibile, avand in vedere actiunile din vami, procese deschise impotriva a zeci de vamesi corupti, etc?

O.S: In timpul vizitei mele de doua zile in Romania am avut intrevederi cu colegi din Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe si am constatat ca Romania a facut progrese frumoase. In privinta intrebarii dumneavoastra cu privire la progresele ireversibile nu pot sa spun decat ca, legat de acest subiect, din raportul pe care il asteptam in luna iulie vor reiesi cu siguranta cateva puncte de referinta. Iar in ceea ce priveste masurile concrete de combatere a coruptiei care vizeaza actiunile intreprinse la vamile si in punctele de trecere a frontierei din Romania, este esential ca in instanta procesele sa se desfasoare cu celeritate si sa se incheie cu pronuntarea unei sentinte.

Rep: Considerati ca 1 octombrie, termen fixat de presedintia ungara a UE pentru aderarea celor doua tari, este realist sau prematur, asa cum cred de pilda deputatii danezi?

O.S: Intrebarea este una la care doar Romania poate raspunde. Raspunsul nu poate fi gasit nici la Bruxelles si nici la Berlin. Totul depinde de progresele care vor fi constatate in combaterea coruptiei din tara dumneavoastra.

Rep: Care e pozitia Germaniei fata de reintroducerea controalelor la frontiera in interiorul zonei Schengen? Ce ar insemna asta pentru cetatenii romani, daca ar fi sa traducem, ce-ar trebui sa stie?

O.S: Trebuie sa asteptam propunerile Comisiei Europene. Acestea vor viza toate statele membre ale UE. Avem nevoie de o posibilitate de a reactiona la presiunea anumitor fluxuri migratorii si situatii similare, in care se constata ca exista state membre care nu fac fata responsabilitatilor lor. In privinta situatiei actuale as dori sa precizez faptul ca posibilitatea unor astfel de controale temporare exista deja. Aceasta posibilitate este prevazuta pentru anumite situatii de urgenta.

Rep: Din cate cunoasteti, Romania si-a respectat detaliile contractuale in contractul cu EADS privind securitatea frontierielor?

O.S: Personal nu am cunostinta despre acest lucru.