Publicatia germana Die Welt sustine ca Iranul construieste baze de rachete in Venezuela, inginerii iranieni vizitand Peninsula Paraguana in luna februarie. JerusalemPost, care preia informatia, reaminteste ca presedintele venezuelean Hugo Chavez este cel mai important aliat al regimului de la Teheran din America de Sud.

Potrivit Die Welt, iranieni ar fi platit bani lichizi guvernului lui Chavez pentru a construi rampe de lansare pentru rachete cu raza medie de actiune, in Peninsula Paraguana.

Ziarul german precizeaza ca ingineri de la compania de constructii Khatam al-Anbia, detinuta de Garda Revolutionara din Iran, au vizitat Paraguana in luna februarie. Amir al-Hadschisadeh, seful fortelor aeriene ale Garzii, a luat parte la vizita din America de Sud, scrie Die Welt, citand "surse de securitate occidentale".

Bazele pentru rachete urmeaza sa includa si echipamente care sa impiedice atacurile aeriene impotriva Venezuelei, dar si statii de comanda si control.

Die Welt precizeaza ca participarea iraniana vizeaza constructia de buncare, cazarme si turnuri de supraveghere. Rachetele ar urma sa fie depozitate in silozuri aflate la o adancime de 20 de metri.

Costurile proiectului din Venezuela sunt suportate de Iran, cu bani obtinuti din vanzarea de petrol. Iranienii ar fi platit cash prima faza a constructiei, costul total urmand sa fie de "zeci de milioane de dolari".

Peninsula Paraguana se afla pe coasta Venzuelei, la circa 120 de km de Columbia.

Die Welt scrie ca acordul clandestin incheiat intre Venezuela si Iran semnifica faptul ca armata lui Chavez va lansa rachete impotriva dusmanilor Iranului daca Republica Islamica va fi atacata.