Premierul Silvio Berlusconi a fost "surprins si intristat" dupa ce coalitia sa de centru-dreapta a pierdut teren in alegerile locale si a fost fortata sa faca un pas inapoi chiar in centrul puterii, capitala financiara, Milano, relateaza Reuters.

Primarul de centru-dreapta din Milano, Letizia Moratti, a castigat 41.6 la suta din voturi in alegerile din 15-16 mai fata de 48 la suta cat a obtinut rivalul sau Giuliano Pisapia, oferind stangii sansa de a castiga teren pentru prima data in ultimii 20 de ani.

Dar Berlusconi a fost principalul perdant, pentru ca nu a reusit sa convinga alegatorii sa-i ofere o victorie categorica in Milano, orasul sau natal.

"Milano ii intoarce spatele lui Berlusconi", "Berlus-crack" si "Soc pentru Berlusconi in Milano", au fost printre titluri de prima pagina in ziarele italiene de marti.

"Alegerile din Milano nu l-au umilit pe primarul care a pierdut in masura in care l-au umilit pe Silvio Berlusconi, ... care primeste o palma atat la nivel personal cat si politic", scrie Massimo Franco in cotidianul italian Corriere della Sera.

Aproape 13 milioane de italieni au fost chemati in 15 si 16 mai la vot pentru a opta pentru unul dintre candidatii care se lupta pentru cele 11 administratii provinciale (Gorizia, Trieste, Vercelli, Mantova, Pavia, Treviso, Ravenna, Lucca, Macerata, Campobasso, Reggio Calabria) si aproximativ 1.200 de administratii comunale.

In Peninsula au fost deschise 12.415 sectii de votare.

Milano, Torino, Bologna si Napoli au fost orasele-cheie ale alegerilor, unde bataia se va da pana la ultimul vot. Chiar daca este vorba doar de alegeri locale, rezultatele din aceste metropole reprezinta indubitabil un test politic la nivel national.