Teoria manipularii politice s-a nascut in urma mesajului postat pe Twitter de catre un militant al partidului prezidential UMP, care anunta lumii intregi arestarea lui DSK. Desi nu exista nicio dovada concreta, teoria complotului este invocata in Franta inclusiv de reprezentanti ai clasei politice, relateaza Le Figaro, in editia electronica.

Stupefactia iscata de inculparea lui Dominique Strauss-Kahn a dat imediat nastere teoriilor complotiste, atat pe internet cat si in randul clasei politice.

Pe web, suspiciunea a aparut din cauza tweet-ului postat la 22,59, ora Parisului, sambata seara, de catre un militant al UMP, Jonathan Pinet, student la Sciences-Po. El explica ca a obtinut, in urma unui "pont" oferit de un prieten, informatia potrivit careia DSK a fost arestat la New York, intr-un hotel. Amicul respectiv ar fi obtinut informatia de la o a treia persoana, care lucra in restaurantul hotelului Sofitel, unde a locuit DSK.

Cateva clipe mai tarziu, informatia este confirmata. Dar DSK nu a fost arestat la hotel, cum explica Jonathan Pinet, ci intr-un avion care se pregatea sa plece spre Paris. Mai ales ca militantul UMP vorbea despre o arestare care ar fi avut loc in urma cu o ora, in jurul orei 16, in SUA (22 la Paris), iar site-ul New York Times vorbea de o arestare in jurul orei 16,40. Jonathan Pinet ar fi anuntat astfel o arestare survenita cu doar 20 de minute mai devreme.

Rapiditatea cu care informatia a aparut pe Twitter starneste uimirea unui internaut pe site-ul Le Post. Fara a aduce probe, el relateaza un numar de elemente care i se par ciudate: promptitudinea cu care Jonathan Pinet a anuntat informatia arestarii lui DSK, faptul ca Arnaud Dassier, unul dintre investitorii site-ului Atlantico, autorul revelatiilor despre scandalul Porsche, ar fi fost unul dintre primii care a redistribuit stirea pe Tweeter, faptul ca site-ul 24heuresactu, reputat pentru apropierea de drepata, a fost primul site francez care a publicat stirea.

Remarci care alimenteaza speculatiile legate de o posibila manipulare orchestrata in sanul actualei majoritati pentru a destabiliza favoritul sondajelor la prezidentialele din 2012.

Adresa URL a articolului in chestiune este explicita: "dsk-arrete-ou-les-preuves-d-une-operation-minutieusement-orchestree-par-l-ump". In fata acestor acuzatii, Jonathan Pinet a ales sa raspunda ironic. Intr-o nota postata duminica pe blogul sau, el "marturiseste" ca s-a aflat la originea complotului. "Mi-am spus 'Ia uite, si daca as face sa fie arestat seful FMI?'", explica el.

In comentariile publicate de la izbucnirea scandalului in presa franceza, mai multi internauti isi pun aceleasi intrebari. "Si daca aceasta este cea mai buna maniera de a te debarasa de un sef al FMI prea independent pentru a plasa acolo o persoana mai bine adaptata la situatia economica si financiara din Statele Unite?", scrie Bertrand Neveu pe lefigaro.fr.

"Capcana"

Chiar si in interiorul clasei politice se regaseste teza unei operatiuni derulate impotriva seful FMI. Si aici, fara dovezi. Ea a fost aparata inca din primele ore ale scandalului de o figura a dreptei, Christine Boutin, presedintele Partidului Crestin-Democrat. "Cred ca i-am intins o capcana lui Dominique Strauss-Kahn si ca el a cazut in ea", explica fostul ministru.

Cine ar fi intins capcana? Ea nu a putut sa ofere un raspuns precis: "Poate veni de la FMI, poate veni de la dreapta franceza sau de la stanga franceza", spune ea. Chiar si radicalul Dominique Paillé, fost purtator de cuvant al UMP, evoca "o coaja de banana" aruncata sub pantofii directorului FMI, in conditiile in care toti cunosteau "vulnerabilitatea" sa in raport cu femeile.

"Nu putem sa nu ne gandim la o capcana", considera si ministrul pentru Cooperare, Henri de Raincourt. Jacques Attali evoca la randul sau o "manipulare" care a avut loc la hotelul Sofitel si care ar apartine, dupa cum crede fostul consilier al lui François Mitterrand, unei filiere franceze.

Apropiat al lui DSK, Michele Sabban, vicepresedinte al Consiliului regional al Ile-de-France, merge si mai departe, vorbind despre un "complot international". "FMI este cel care s-a dorit decapitat si nu candidatul la desemnarea socialistilor", considera Michèle Sabban.

In opinia sa, DSK este "omul cel mai puternic dupa Obama". Ca proba, ea invoca faptul ca "toata lumea sita ca fragilitatea sa este seductia, femeile. L-au agatat aici".

"Este atat de frantuzesc sa vezi comploturi peste tot..."

Doi alti apropiati ai potentialului candidat la presedintia Frantei, Jean-Marie Le Guen si Jean-Christophe Cambadélis, nu aduc astfel de acuzatii, dar spun ca afacerea "nu seamana" DSK-ul pe care il cunosc. Primul a mers si mai departe luni dimineata, apreciind ca "scandalul nu este credibil". Fostul ministru si om de afaceri Bernard Tapie, intrebat daca ar putea fi vorba de o facatura, a raspuns: "Evident".

La Sarcelles, fostul fief electoral al lui Dominique Strauss-Kahn, mai multi locuitori isi exprima si ei indoielile. "Pentru mine, i s-a intins o capcana. Este totusi un mare om, nu-l vad facand asa ceva", explica un locuitor. "Chiar inainte sa se prezinte la alegerile pentru desemnarea candidatului socialist la presedintie, este totusi suspect", adauga o tanara femeie. "Este o lovitura politica", crede si un vanzator.

Se ridica insa si voci contrare teoriilor complotului. Este cazul ministrului Ecologiei, Nathalie Kosciusko-Morizet. "Este atat de frantuzesc sa vezi comploturi peste tot, cred ca e ceva ce face parte din cultura noastra", a explicat ea luni la Europe 1.

Si totusi, chiar si acuzatul parea sa creada in posibilitatea de a fi victima unui complot. Liberation, care relata o discutie informala cu seful FMI, afirma ca DSK spusese, la finele lui aprilie: "O femeie care ar fi fost violata in parcare si caruia i s-ar promite 500.000 sau un milion de euro pentru a inventa o astfel de istorie...".