Ministrii apararii din Grupul de la Visegrad (V4) - Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia - au decis sa creeze o structura militara comuna, sub coordonarea Varsoviei, relateaza Stratfor, care noteaza ca anuntul, desi nu este neasteptat, este semnificativ.

"Acesta este primul pas spre militarizarea V4, care a capatat o noua relevanta in contextul revigorarii interesului Rusiei" pentru fosta sa zona de influenta, potrivit unei analize Stratfor.

Decizia de creare a acestei unitati militare a fost luata in cadrul unei reuniuni a ministrilor Apararii din cele patru state, care a avut loc in Levoca, Slovacia, in 12 mai. Unitatea militara va deveni operationala in prima jumatate a anului 2016, a precizat ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich.

Ministrii apararii au stabilit ca militarii din statele membre V4 sa participe la exercitii regulate comune, sub auspiciile Fortei de raspuns a NATO, primul astfel de exercitiu urmand a avea loc in Polonia, in 2013.

Agentia Interfax noteaza ca statele membre ale Grupului de la Visegrad au invitat si Ucraina sa participe la aceasta initiativa militara.

Stratfor previzionase ca amenintarea unei Rusii mai active in fostele state comuniste va determina tarile membre V4 sa colaboreze mai strans in domeniul militar.

Grupul de la Visegrad a fost creat initial pentru a ajuta statele din Europa Centrala in procesul de tranzitie spre democratie si capitalism, scopul comun fiind aderarea la Uniunea Europeana si la NATO. In urma atingerii celor doua deziderate, V4 si-a pierdut din coerenta.

Insa, odata cu revigorarea activitatii Rusiei in fosta sa sfera de influenta, si in mod special dupa interventia din Georgia, in 2008, coroborata cu demonstratiile repetate ale Moscovei nu va ezita sa utilizeze exporturile de resurse energetice in scopuri politice, V4 a revenit in actualitate, precizeaza Stratfor.

Toate cele patru state spun ca o alianta europeana de securitate combinata cu o prezenta puternica a Statelor Unite este preferabila oricarei aliante regionale. Dar ultimul Concept strategic al NATO, creat la finele lui 2010, arata o lipsa de coerenta la nivelul aliantei, scrie Strafor.

Pentru V4, principala problema in relatia cu NATO este ca nu toate statele europene impartasesc nivelul de ingrijorare a tarilor din Grupul de Visegrad in ceea ce priveste intentiile Rusiei la granitele sale estice.

Desi Rusia nu mai reprezinta aceeasi amenintare ca in perioada Razboiului Rece, statele din Europa Centrala continua sa considere Moscova o amenintare de securitate si ar prefera ca acest aspect sa fie tratat sub umbrela NATO.

Pe de alta parte, Germania vede in Rusia o oportunitate de afaceri si un exportator ieftin de resurse energetice. Cea mai recenta ciocnire dintre cele doua viziuni a avut loc in cadrul discutiilor din cadrul NATO referitoare la noul Concept strategic.

In plus, SUA, garantul structurilor de securitate din Europa, si-au dedicat ultimii 10 ani problemelor din Orientul Mijlociu si s-au dovedit incapabile sa previna divergentele de interese pe batranul continent.

Rolul Poloniei, esential

Stratfor precizeaza ca asumarea rolului de lider din partea Poloniei este esential, in conditiile in care pana in prezent una dintre problemele principale ale V4 era lipsa unui astfel de lider. Polonia urmeaza sa preia presedintia europeana in iunie si a anuntat deja ca una dintre prioritatile sale va fi imbunatatirea capacitatilor militare ale UE.

Dintre statele membre V4, Polonia are cea mai buna colaborare militara cu SUA.