Pe numele sau real Dominique Gaston Andre Strauss-Kahn, seful FMI este una dintre cele mai importante figuri politice europene din domeniul economic, avocat de drept comercial si era considerat, inaintea arestarii sale la New York noaptea trecuta, unul dintre cei mai influenti politicieni francezi si un posibil candidat cu sanse mari la alegerile prezidentiale din 2012 din tara sa. Membru al Partidului Socialist francez, Strauss-Kahn conduce Fondul Monetar International din toamna anului 2007 (mandatul sau urmand sa expire anul viitor), fiind sustinut puternic, in momentul numirii sale, de Nicolas Sarkozy. Scandalul sexual in care este implicat nu este primul pentru francezul cu origini evreiesti, insa sunt voci care spun ca acesta ar putea pune capat carierei sale, intr-un moment in care se afla in plina ascensiune.

Nascut la 25 aprilie 1949 intr-o familie de evrei instariti, Strauss-Kahn si-a petrecut copilaria in Maroc si apoi la Monaco si si-a facut studiile, in Economie si Drept, la Paris. Seful FMI se afla la cea de-a treia casnicie, cu jurnalista Anne Sinclair, o vedeta locala in Franta, si are patru copii din primele doua casatorii, potrivit Wikipedia.org.

Strauss-Kahn a fost ministru al Economiei si Finantelor in Guvernul francez condus de Lionel Jospin in perioada 1997 - 1999. Reprezentant al aripii de centru-stanga din Partidul Socialist francez, actualul sef al FMI a fost la un pas de a fi candidatul socialistilor la alegerile prezidentiale din 2007. In cele din urma, reprezentanta socialistilor in cursa prezidentiala a fost aleasa Segolene Royal, invinsa, la randul ei, de Nicolas Sarkozy in alegeri.

In toamna anului 2008,directorul FMI a facut obiectul unei anchete privind un posibil abuz de putere in favoarea unei subordonate cu care ar fi avut relatii intime. Wall Street Journal a scris atunci ca Strauss-Kahn si Piroska Nagy, o fosta directoare de origine ungara din departamentul FMI pentru Africa, si-ar fi trimis mesaje electronice, iar ulterior, la o conferinta organizata in Europa, ei ar fi intretinut relatii sexuale. Mesajele au fost descoperite de sotul lui Nagy, un economist argentinian de renume, Mario Blejer, fost angajat FMI.

Ancheta l-a absolvit insa de acuzatiile ca economista ungara ar fi primit, la plecarea din FMI, bonusuri mai mari decat i-ar fi permis pozitia sa ierarhica. Intr-un comunicat dat publicitatii in timpul anchetei, directorul FMI spunea ca "Incidentul s-a produs in viata mea privata. Niciodata nu am abuzat de pozitia mea de director al Fondului Monetar International".

Odata depasit acel moment, Dominique Strauss-Kahn, supranumit si DSK, a devenit unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii, el jucand un rol-cheie intr-un moment in care FMI s-a aflat in prim-planul crizei economice mondiale. Apreciat pentru refacerea imaginii Fondului sau acuzat ca "infometeaza lumea", Strauss-Kahn a castigat in timp o statura internationala, comparata de multi cu cea a unui sef de stat important, comenteaza Mediafax.

Actualul scandal sexual in care este implicat Strauss-Kahn vine insa intr-un moment in care el era considerat tot mai sigur candidatul socialistilor francezi la alegerile prezidentiale din 2012, in conditiile in care si sondajele ii dadeau sanse mari in fata lui Nicolas Sarkozy, a carui popularitate este in scadere in Franta, in urma reformelor dure pe care le-a sustinut.

De altfel, liderul Partidului Socialist din Franta, principala formatiune de opozitie, a declarat duminica ca arestarealui Dominique Strauss-Kahn, posibil candidat la alegerile prezidentiale din 2012, este "o lovitura distrugatoare" si a facut apel la "unitatea partidului".

In ultimele saptamani, Strauss-Khan a fost si tinta unui val de critici privind stilul sau luxos de viata, iar averea sa a fost analizata amanuntit de presa franceza. Dominique Strauss-Kahn anuntase vineri, cu o zi inainte sa fie arestat la New York, ca intentioneaza sa actioneze in justitie cotidianul France-Soir, pentru publicarea unor informatii false legate de stilul sau de viata.

In cazul in care va fi demis de la conducerea FMI, Strauss-Kahn va primi compensatii echivalente cu cel putin 60% din salariul anual in valoare de 421.000 de dolari. Deocamdata, reprezentantii Fondului au refuzat sa comenteze arestarea sa, limitandu-se sa anunte ca institutia continua sa functioneze normal, iar amanunte despre Strauss-Kahn trebuie cerute "avocatului sau sau autoritatilor americane".