Un radiotelescop urias, instalat intr-o zona rurala din statul american Virginia de Vest, a inceput sa urmareasca semne ale vietii extratereste pe 86 de planete, asemanatoare Pamantului, au anuntat astronomi americani, citati de AFP. Misiunea de monitorizare face parte din proiectul SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence), lansat la mijlocul anilor '80.

Instrumentul astronomic a inceput in aceasta saptamana sa monitorizeze fiecare din cele 86 de planete, alese din cele 1.235 de planete identificate de telescopul spatial Kepler al NASA.

Green Bank Telescope va strange 24 de ore de informatii despre fiecare dintre planetele monitorizate.

"Nu este absolut sigur ca toate aceste planete au sisteme planetare ce pot fi locuibile, dar ele sunt locuri foarte bune daca ne uitam dupa ET", a declarat Andrew Siemion, absolvent al Universitatii Berkeley (California).

Misiunea de monitorizare faca parte din proiectul SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence), lansat la mijlocul anilor '80.

Luna trecuta, Institutul SETI a anuntat ca renunta la un proiect de 50 de milioane de dolari, cunoscut sub numele de Alien Telescope Array (ATA), din cauza restrangerilor bugetare.

Astronomii spera ca Green Bank Telescope va oferi informatii despre planetele ce ar putea fi locuibile. "Am ales planetele cu temperaturi relativ placute - intre 0 si 100 grade Celsius -, deoarece ele sunt mult mai potrivite pentru a mentine viata", a declarat fizicianul Dan Werthimer, un cercetator veteran al proiectului SETI.

Proiectul va dura un an si va fi sustinut de o echipa de un milion de astronomi amatori, cunoscuti sub numele de " SETI@home users". Acestia vor ajuta la procesarea informatiilor pe computerele personale.​