NASA a anuntat, sambata, ca este pregatita pentru a lansa luni dimineata naveta Endeavour catre Statia Spatiala Internationala, potrivit AFP. Lansarea navetei a fost amanata de mai multe ori, ultima data la inceputul acestei saptamani, din cauza unor defectiuni la sistemul de incalzire. La bordul navetei Endeavour se vor afla 6 astronauti.

"Reparatiile efectuate in ultima perioada sunt gata. Toate piesele suspecte de a nu functiona perfect au fost inlocuite, testele au fost facute si totul a iesit bine", a explicat vineri Jeff Spaulding, oficial NASA responsabil de operatiunea de lansare a navetei Endeavour.

Lansarea Endeavour a fost programata pentru luni, la ora locala 8:56 (12:56 GMT). Meteorologii au prognozat vreme favorabila pentru lansarea navetei, in prima zi a saptamanii viitoare.

Barack Obama, care a dorit sa participe la lansarea ce era programata in luna aprilie a navetei si care a fost amanata in cele din urma, nu va fi prezent la evenimentul de luni. In schimb, congresmanul Gabrielle Giffords, ranita grav in luna ianuarie dupa ce a fost impuscata la un eveniment public in Arizona, va lua parte la lansarea de luni, in conditiile in care sotul acesteia, Mark Kelly, este unul dintre astronautii de la bordul Endeavour.

Naveta Endeavour urmeaza sa indeplineasca misiunea de a transporta detectorul de particule Alpha Magnetic Spectometer la Statia Spatiala Internationala. AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) este un detector de particule cu camp magnetic care va fi montat la Statia Spatiala Internationala, cu scopul de a masura particule care provin din spatiu, traiectoria si caracteristicile acestora. AMS-02 este echipat cu un magnet permanent, care genereaza un camp magnetic de aproximativ 4000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului. AMS-02 va ramane pe orbita cel putin 10 ani si va cauta dovezi ale prezentei antimateriei si a materiei intunecate in spatiu.