Rusia si Ucraina sunt foarte aproape de rezolvarea problemei privind mecanismul de deplasare a Flotei din Marea Neagra, care a produs atatea tensiuni sub presedintia lui Viktor Iuscenko. Premierul rus Vladimir Putin a aprobat poiectul de acord elaborat in acest sens. Militarii rusi vor fi in continuare obligati sa anunte deplasarile lor in afara locurilor traditionale de dislocare din Sevastopol, dar conditiile vor fi indulcite, scrie Gazeta.ru.​

Potrivit proiectului de acord, toate deplasarile marinarilor rusi pe teritoriul Ucrainei, in afara locurilor de dislocare, pentru diferite activitati legate de pregatirea militara, trebuie convenite cu Ministerul ucrainean al apararii prin intermediul biroului operativ al marinei militare a tarii.

Documentul indica, printre altele, ca toate deplasarile se vor efecta, de regula, in perioada de lumina a zilei si vor fi anuntate cu 72 de ore inainte de efectuarea lor.

Toate miscarile se vor efectua in prezenta unor reprezentanti imputeniciti ai Flotei ruse, fiind interzisa verificarea mijloacelor de transport ale postei marine, precum si a mijloacelor de transport insotite de paza armata.

La sfarsitul lunii aprilie, Viktor Ianukovici a fost chemat sa dea explicatii in legatura cu acordul de la Harkov privind flota rusa.