Cel putin zece oameni au murit intr-un cutremur cu magnitudinea de 5.1 care a lovit miercuri sud-estul Spaniei, provocand panica in orasul Lorca (zona Murcia), dupa ce mai multe cladiri s-au prabusit, relateaza AFP.Cutremurul, care s-a simtit si la Madrid, la circa 350 de kilometri nord-vest, a fost inregistrat la ora locala 18.47 (19.47, ora Romaniei). Cutremurul a avut loc intr-o zona putin expusa riscului seismic, dupa cum relateaza Reuters. Orasul Lorca dateaza din perioada Epocii Bronzului, centrul localitatii fiind compus din strazi inguste si cladiri vechi.

Cutremur in Spania - o victima descoperita de autoritatiFoto: Agerpres/AP

Orasul Lorca - Google Maps:

Vizualizare harta marita

Guvernul a anuntat miercuri seara ca zece oameni au fost ucisi. Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a ordonat imediat trimiterea unei unitati militare de interventie pentru a participa la operatiunile de salvare.

Ministerul de Interne a raportat pagube importante. Imediat dupa seism, oamenii s-au adunat in strada, fara sa stie, deocamadata, unde vor petrece noaptea, anunta televiziunea locala, citata de AFP. Pacienti dintr-un spital local au fost evacuati.

10.000 de persoane, potrivit autoritatilor locale, au fost evacuate, iar serviciile publice au fost mobilizate pentru a distribui alimente. Orasul are 92.700 locuitori si e situat la 70 km sud-vest de Murcia.

Cutremurul a fost resimtit si la Almeria, Granada, Jaen, Malaga si Sevilla in Andaluzia, in sudul tarii.

Ultimul cutremur seism puternic simtit in Spania, dateaza din 28 februarie 1969, atunci cand un seism cu epicentrul in Oceanul Atlantic a ucis 19 persoane in mai multe tari din regiune, inclusiv in Spania.

Cutremurul de miercuri a produs, de asemenea, cele mai multe victime inregistrate in Spania, de la seismul din aprilie 1956, cand bilantul a fost de 12 morti si 70 de raniti in mai multe sate din zona Granada, Andaluzia.