Yves Rossy, cunoscut sub numele de Omul-racheta, a reusit sa traverseze in zbor Marele Canion din Statele Unite, cu ajutorul unui aparat creat de el - o aripa atasata de spate si propulsata de un motor cu reactie, transmite Reuters, citand echipa elvetianului. Zborul de opt minute a fost realizat sambata trecuta, departe de ochii presei, la o zi dupa data stabilita initial.

Yves Rossy, deasupra Marelui CanionFoto: Reuters

Potrivit informatiilor, Rossy a reusit sa zboare deasupra partii de vest a Marelui Canion din Arizona, detinuta de Rezervatia indienilor Hualapai. "Primul meu zbor in Statele Unite este sigur ca a fost una dintre cele mai memorabile experiente din viata mea, nu doar pentru frumusetea rapitoare a Marelui Canion, dar si pentru onoarea de a zbura pe pamanturile sacre ale amerindienilor", a afirmat Rossy.

El a multumit "Mamei Natura si tribului Hualapai pentru ca au facut ca visurile lui de o viata sa se implineasca".

Reprezentantii sai au anuntat doar marti succesul Omului-racheta, dupa ce swissinfo.ch a relatat detalii obtinute de la doua persoane din staff-ul elvetianului.

Potrivit comunicatului, Rossy a fost "lansat" dintr-un elicopter, de la aproape 3.000 de m, atingand viteza de 305 km/h, inainte de a-si deschide parasuta si a ateriza in siguranta in canion, dupa opt minute de zbor.

Reuters noteaza insa ca niciun ziarist nu a fost martor la zborul lui Rossy de sambata, deoarece elvetianul ar fi trebuit sa zboare cu o zi inainte. Zborul de vineri a fost insa anulat, dupa ce Rossy a sustinut ca nu a primit aprobarile necesare de la Federal Aviation Administration (FAA).

Autenticitatea pozelor si a filmului prezentat de echipa sa de PR nu a putut fi verificata.

Rossy utilizeaza o aripa de aproximativ 55 de kilograme dotata cu patru turbine simple cu reactie. Pentru a rezista fortelor de deplasare mari, elvetianul, care s-a autointitulat Fusion-Man, foloseste un costum realizat dintr-un material special.

Elvetianul care a realizat visul lui Icar - sa zboare cu propriile sale aripi - a intrat in Cartea Recordurilor in 2008, cand a traversat Canalul Manecii cu ajutorul aceluiasi dispozitiv.

In noiembrie 2009, Omul-racheta a esuat in tentativa de a incerca sa traverseze Stramtoarea Gibraltar.