Liderul libian Muammar Gaddafi este somat sa ajunga la un acord cu reprezentantii comunitatii internationale si sa accepte plecarea in exil pana la sfarsitul acestei luni, cand intra in vigoare un mandat de arestare al Curtii Penale Internationale pe numele sau, a declarat, miercuri, seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, citat de AFP.

"Sunt cateva tari care si-au exprimat in ultimele saptamani disponibilitatea de a accepta un astfel de acord", a afirmat Franco Frattini. "Odata ce mandatul international de arestare va intra in vigoare, va fi mai dificil de ajuns la o intelegere cu liderul libian si familia sa".

Franco Frattini declara, saptamana trecuta, ca o incetare a focului in Libia este posibila "in cateva saptamani". El adauga atunci ca actiunea coalitiei internationale trebuie sa fie "o combinatie de factori, inclusiv actiuni politice care sa duca la un proces politic fara Muammar Gaddafi in Libia".

"Perspectivele sunt clare: incetarea focului si plecarea lui Gaddafi, care va parasi tara si puterea. In ciuda amanarilor, regimul Gaddafi intelege ca nu exista alte perspective pentru viitor", mai spunea atunci seful diplomatiei de la Roma.