Imparatul Akihito al Japoniei este asteptat miercuri in zona Fukushima pentru prima data de la dezastrul natural din 11 martie, care a dus la avarierea reactoarelor centralei nuckeare, acesta fiind considerat cel mai grav incident nuclear din ultimii 25 de ani, dupa cel de la Cernobil. Considerati un simbol al unitatii poporului japonez, imparatul si sotia sa, imparateasa Michiko, vor vizita un centru unde sunt cazati oamenii evacuati din zona, centru aflat la 60 de kilometri de centrala nucleara, anunta AFP.

In jur de 100 de mii de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele aflate in apropierea centralei, fiind cazati in adaposturi pentru sinistrati.

In zona centralei de la Fukushima, radiatiile se afla si acum, la doua luni de la cutremurul din 11 martie, la un nivel periculos.

Reprezentantii Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare, au anuntat in aprilie ca in jur de 3 luni vor fi necesare pentru a reduce radioactivitatea provenita de la centrala nucleara de la Fukushima si intre 6 si 9 luni pentru a readuce toate reactoarele sub control.

Situata la 250 de kilometri de Tokyo, centrala nucleara de la Fukushima a fost grav afectata de seismul cu magnitudinea de 9 grade care a zguduit Japonia pe data de 11 martie.