Mai multi bebelusi au fost vanduti in China pentru adoptii in afara tarii cu pana la 2.300 euro fiecare, dupa ce au fost luati cu forta de oficiali de la familiile lor, in baza politicii unui singur copil pe familie, se arata intr-o investigatie aparuta in presa chineza, citata de Daily Telegraph.

Cel putin 20 de bebelusi au fost indepartati cu forta de oficiali chinezi in provincia centrala Hunan si vanduti pentru adoptii in Olanda si SUA, arata o investigatie a revistei Caixin Century.

Povestea copiilor luati si vanduti, care nu este prima de acest gen din ultimii ani, a provocat reactii puternice in China. Cazul a generat peste 33.000 de comentarii pe portalul 163.com, fiind principalul subiect de discutie, inainte de a fi scos de cenzorii internetului din China.

Materialul continea clipuri video emotionante, fotografii vechi si interviuri cu familiile din districtul sarac Longhui, care au fost nevoiti sa isi dea copiii, neavand 8.000 de yuani (880 de euro) pentru a achita amenda impusa de politica unui singur copil.

"Inainte de 1997 obisnuiau sa ne darame casa ca pedeapsa pentru incalcarea legii. Dar dupa anul 2000, au inceput sa ne confiste copiii", a declarat un satean pentru revista.

Un alt parinte caruia autoritatile i-au luat copilul "din greseala", pentru ca era singurul al familiei, in timp ce ambii parinti erau plecati in alt oras la munca, a povestit ca a incercat sa isi cumpere inapoi fiica pentru 6.000 yuani, insa oficialii deja primisera partea lor in procesul de adoptie, circa 1.000 de yuani (110 euro).

Acesta a povestit ca i s-a oferit apoi oportunitatea de a mai face doi copii, pentru a pastra tacerea.

Publicatia scrie ca adoptiile au atins maximul in anul 2005.

Astfel de povestiri ridica din nou problema politicii instituite de guvernul chinez in 1980 ca masura temporara pentru a frana cresterea populatiei, dupa ce recensamantul dat publicitatii la sfarsitul lunii trecute arata un ritm de crestere scazut al populatiei si o tendinta de imbatranire.