NATO a respins categoric luni acuzatiile ca ar fi refuzat sa salveze la sfarsitul lunii martie emigranti africani aflati pe un vas in deriva intre Libia si insula italiana Lampedusa relateaza AFP. 61 de persoane au fost astfel lasate sa moara in Marea Mediterana. In pofida semnalelor de alarma emise catre coasta italiana si a contactului navei cu un elicopter militar si o nava NATO, niciun efort de salvare nu a avut loc, a relatat duminica The Guardian.

"NATO a luat cunostinta de existenta unui articol de presa in care se sutinea ca un port-avion al Aliantei Nord-Atlantice a lasat sa moara 61 de emigranti naufragiati in Mediterana in 29 sau 30 martie, intre Tripoli si Lampedusa", a declarat un purtator de cuvant al organizatiei

"Un singur portavion a fost sub comanda NATO la acel moment, nava italiana Garibaldi, si aceasta se afla la peste 100 de mile marine in larg", a spus Carmen Romero.

"Prin urmare, orice declaratie potrivit careia nave apartinand NATO au ignorat nava aflata in deriva sunt false", a mai spus purtatorul de cuvant.

O nava care transporta 72 de pasageri, dintre care 22 de femei si doi copii mici a intampinat probleme la sfarsitul lui martie, dupa ce a plecat din Tripoli la 25 martie cu destinatia Lampedusa, a relatat The Guardian.

Doar 11 pasageri au supravietuit, restul murind de sete si de foame, dupa ce nava lor a fost lasata sa pluteasca in deriva timp de 16 zile.

Emigrantii au folosit telefonul prin satelit al navei pentru a contacta paza de coasta italiana. La scurt timp dupa aceea, un elicopter militar a aparut deasupra navei, iar pilotii le-au aruncat sticle cu apa si pachete de biscuiti si le-au transmis sa isi pastreze pozitia pana la venirea unei barci de salvare. Aceasta insa nu a venit iar ulterior nava a intrat in deriva, ramanand fara combustibil iar pasagerii au murit de foame si de sete unul cate unul.