Autoritatea Palestiniana, aflata la conducere in Cisiordania, a anuntat luni ca nu a putut sa plateasca salariile pentru prima data din 2007, din cauza deciziei Israelului de a opri transferul fondurilor pe care le colecteaza in numele sau, transmite Reuters. Premierul Salam Fayyad a declarat ca decizia Executivului israelian a pus Autoritatea intr-o pozitie financiara "foarte dificila".

Fayyad a afirmat ca, incepand de la mijlocul anului 2007, Autoritatea Palestiniana a platit "prompt" salariile celor 150.000 de angajati pe care ii are, in ziua de 5 a fiecarei luni. "Suntem acum pe 9 mai si nu am reusit sa ne indeplinim obligatiile", a spus premierul palestinian.

Potrivit lui Fayyad, decizia Israelului a fost determinata de ingrijorarile autoritatilor de la Ierusalim legate de acordul incheiat saptamana trecuta intre Fatah si Hamas. Guvernul de la Ramallah a fost pus astfel intr-o pozitie financiara "foarte dificila", a adaugat oficialul palestinian.

Guvernul din Israel a decis, la 1 mai, sa opreasca transferul fondurilor, care reprezinta circa 70% din veniturile Autoritatii Palestiniene, afirmand ca banii ar urma sa ajunga la Hamas, o grupare militanta considerata terorista de autoritatile din Ierusalim.

Miercurea trecuta, Mahmoud Abbas si Khaled Meshaal, liderii Fatah, respectiv Hamas, au semnat un acord la Cairo, prin care pun capat rupturii de patru ani. Presedintele Autoritatii Palestiniene si liderul Fatah, Mahmoud Abbas, a declarat ca palestinienii au decis sa "intoarca pentru totdeauna pagina intunecata a scindarii".

La 1 mai, ministrul israelian de Finante a declarat ca va intarzia transferul taxelor colectate catre Autoritatea Palestiniana pana cand se va dovedi ca banii nu vor ajunge la Hamas. De asemenea, administratia Obama a declarat ca SUA vor reconsidera politica de ajutorare pentru Autoritatea Palestiniana.

Hamas este considerata o grupare terorista de SUA si Israel. Gruparea islamista cere desfiintarea statului Israel si a sustinut actiunile lui bin Laden.