Talibanii afgani au difuzat duminica o inregistrare video cu un cetatean canadian pe care il tin ostatic, acesta afirmand ca a mers in Afghanistan sa viziteze situri istorice, transmite LiveLeak. Colin Rutherford (26 de ani) sustine ca, atunci cand a mers in Kabul in octombrie, era interesat de "istorie si situri istorice, de cladiri vechi, de locuri sfinte".

Colin RutherfordFoto: Captura LiveLeak

Potrivit informatiilor, Rutherford a petrecut cateva zile in capitala afgana, dupa care s-a indreptat spre localitatea estica Ghazni. In ziua imediat urmatoare sosirii sale in oras, canadianul a fost capturat de militantii islamisti.

In inregistrarea difuzata duminica, un tanar cu parul negru si mustata, ce poarta o haina de iarna, raspunde intrebarilor puse in engleza de o persoana care nu apare in cadru.

Intr-un mesaj difuzat odata cu inregistrarea video, talibanii ameninta ca-l "vor judeca" pe Rutherford pentru spionaj, daca guvernul canadian nu le indeplineste cererile. Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid, nu a prezentat aceste cereri, afirmand ca autoritatile de la Ottawa sunt la curent cu lista lor de revendicari.

Department of Foreign Affairs and International Trade din Canada a recunoscut ca Rutherford "este dat disparut in Afghanistan, dupa ce a mers acolo in calitate de turist". O purtatoare de cuvant a diplomatiei canadiene, Lisa Monette , a afirmat: "oficialii canadieni lucreaza in prezent cu autoritatile afgane pentru a asista familia in obtinerea eliberarii in deplina siguranta a celui iubit. Cerem presei sa respecte intimitatea familiei".

Talibanii au anuntat in februarie capturarea canadianului, anuntand atunci ca vor da publicitatii o inregistrare cu Rutherford, care este absolvent al Universitatii din Toronto.

In filmul difuzat duminica, canadianul este intrebat ce cauta in Afghanistan. "Sunt un auditor din Canada si am venit aici ca turist", raspunde Rutherford.

Nu se stie cand anume a fost realizata inregistrarea.

In februarie, talibanii sustineau ca l-au capturat pe canadian deoarece acesta era un spion care le urmarea luptatorii. Islamistii afirmau atunci ca au confiscat documente care dovedesc ca Rutherford este agent secret.

Potrivit paginii sale de Facebook, canadianul a mai vizitat inainte regiuni din Asia, inclusiv Kashmir, o zona disputata de India si Pakistan.​