Pentagonul a difuzat, sambata, inregistrari video ale lui Osama bin Laden, gasite in casa din Abbottabad (Pakistan), dupa ce acesta a fost ucis in urma unui raid al trupelor speciale americane, anunta BBC News. Filmarile il prezinta pe liderul terorist in timp ce priveste la televizor imagini cu el insusi, dar si pregatind un mesaj video adresat SUA.

Foto:

In total, cinci inregistrari video confiscate in urma raidului fortelor americane au fost date publicitatii de Pentagon.

Una dintre inregistrari reprezinta un material de propaganda, filmat in octombrie sau noiembrie 2010, in care bin Laden este infatisat purtand haine musulmane si vorbind spre camera, in stilul mesajelor video anterioare adresate de liderul Al-Qaeda. Fillmul nu are sunet, insa oficialii Pentagonului au precizat ca era un mesaj pentru Statele Unite.

Intr-un alt video, bin Laden este aratat urmarind o emisiune despre el, difuzata de un post de televiziune in limba araba. Acesta sta asezat pe podea, invelit cu o patura sau o haina si tinand in mana o telecomanda. In timp ce priveste la televizor, isi mangaie barba, care pare mult mai carunta decat in inregistrarea de propaganda. La un moment dat, el se uita la o transmisiune care arata o fotografie a sa suprapusa peste o imagine cu World Trade Center in flacari.

Celelalte trei clipuri par a fi secvente dintr-o repetitie pentru mesajul video de propaganda.

Presa straina anuntase anterior ca filmari private ce il infatiseaza pe liderul Al-Qaeda Osama bin Laden in ascunzatoarea sa din Abbottabad, precum si inregistrari video de propaganda, vor fi date publicitatii sambata.

Materialele video fac parte din probele adunate din casa lui bin Laden in urma raidului efectuat de fortele speciale americane pentru uciderea sa.

Potrivit unor inalti oficiali americani, inregistrarile sugereaza ca liderul terorist a jucat un rol important in planuirea si dirijarea atacurilor realizate de gruparea Al-Qaeda in Yemen si Somalia.

Filmele mai arata si ca bin Laden a fost mult mai implicat in coordonarea membrilor si operatiunilor retelei in ultimii zece ani decat considerau anterior unii analisti.

In schimb, oficialii SUA nu au dorit sa confirme daca materialele ofera indicii cu privire la locul unde se ascunde numarul doi din organizatia Al-Qaeda, Ayman al-Zawahri.