Angajatii centralei nucleare de la Fukushima au intrat, joi dimineata, in cladirea reactorului numarul 1, avariat in urma cutremurului din 11 martie, pentru prima data de la catastrofa naturala, anunta AFP. Muncitorii sunt echipati cu costume de protectie, masti si aparate de respirat. Ei vor incerca sa repuna in functiune sistemul de ventilare, in incercarea de a reduce nivelul radioactivitatii in zona.

TEPCO a anuntat ca grupuri mici de muncitori vor fi trimise in cladirea reactorului pentru o durata de maximum 10 minute, in incercarea de a reduce nivelul radioactivitatii in zona.

In luna aprilie, reprezentantii Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare, au anuntat ca in jur de 3 luni vor fi necesare pentru a reduce radioactivitatea provenita de la centrala nucleara de la Fukushima si intre 6 si 9 luni pentru a readuce toate reactoarele sub control.

"Estimam ca mai avem nevoie de aproximativ 3 luni pentru a face nivelul radiatiilor sa scada. Dupa aceasta prima etapa, va fi nevoie de inca 3 pana la 6 luni pentru a duce nivelul radiatiilor la un nivel foarte scazut", declara atunci Tsunehisa Katsumata, presedintele Consiliului de administratie al Tepco.

Aceasta a doua etapa ar avea ca obiectiv racirea completa a reactoarelor, lucru care ar permite interventia tehnicienilor.

Situata la 250 de kilometri de Tokyo, centrala nucleara de la Fukushima a fost grav afectata de seismul cu magnitudinea de 9 grade care a zguduit Japonia pe data de 11 martie.