Osama bin Laden a sfarsit prin a fi ucis de gloantele comandourilor americane pentru ca a ignorat o regula de aur a clandestinitatii: sa te misti fara incetare, afirma expertii citati de AFP.

Presedintele Comisiei pentru Informatii a Senatului american, Dianne Feinstein, a afirmat, referindu-se la locuinta in care a fost ucis liderul al-Qaeda, in Abbottabad: "Stiam ca bin Laden a trait aici cel putin ultimii sase ani".

Or, "una dintre regulile absolute ale vietii in clandestinitate este sa te deplasezi in permanenta", a afirmat Alain Rodier, fost ofiter superior in serviciile franceze de informatii. "bin Laden a stiut sa o respecte la inceputul exilului sau dar cand s-a simtit in securitate nu s-a mai miscat".

"Sase ani in acelasi loc ... In locul sau, as fi fost foarte ingrijorat", adauga Rodier, director de cercetare la Centrul francez de studii asupra informatiilor (CF2R). "M-as fi gandit 'Or sa ma gaseasca'. Dar cred ca era obosit dupa anii de fuga. A trait in nesiguranta de la plecarea sa din Sudan (in 1996). Clandestinitatea, pe o perioada atat de indelungata, este epuizanta".

Un fost oficial de rang inalt din serviciile de informatii, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a confirmat ca pentru a scapa de o vanatoare un om "trebuie sa se miste in mod regulat".

"Dar nu prea des. Daca schimbi placa foarte des, faci zgomot si esti remarcat. Ideal, ar trebui sa te muti discret la fiecare trei - sase luni".

In afara recompensei de 25 de milioane de dolari, campania de bombardamente efectuate de dronele americane in zonele tribale pakistaneze, care s-a intensificat in ultimele luni, a jucat si ea un rol in locul ales de bin Laden pentru a se ascunde.

"Nu prea avea multe optiuni", spune sursa citata. "Este uluitor ce va poate arata o drona in timp real. bin Laden a inteles de mult timp ca nu va fi in siguranta in zonele tribale".

Pentru acesti doi fosti ofiteri de informatii, faptul ca liderul al-Qaeda se simtea in securitate la Abbottabad demonstreaza ca beneficia de sprijin si de protectie.

"Este o dovada ca era protejat de cel putin o parte a aparatului pakistanez", afirma Alain Rodier.

O parere impartasita si de Alain Chouet, fost sef al serviciilor de informatii de la DGSE.

"La inceputul fugii sale, s-a miscat in mod regulat. Apoi, intr-o zi, pakistanezii i-au spus ca ar trebui sa ramana acolo. Se credea fara indoiala protejat".

"Nu trebuie sa generalizam, aparatul de securitate pakistanez este extrem de complex, cu clanuri, sub-clanuri, pensionari care raman influenti. Dar avea cu siguranta in interior elemente care ii asigurau protectia", continua el.

"Targul era fara indoiala urmatorul: 'Indepartam curiosii si tu nu te faci prea mult remarcat", adauga Alain Chouet. "Asta explica de ce nu locuia decat cu doua trei persoane si nu cu 50 de garzi de corp".

Desi fostii jihadisti vorbeau de zeci de oameni inarmati in jurul "seicului Osama" dupa 11 septembrie 2001, liderul terorist nu avea in jurul sau decat doi barbati in momentul in care trupele Navy Seals au intrat in casa sa.

"Asta inseamna ca reteaua sa de sustinere si de protectie s-a diluat in cursul anilor. Nu a pastrat langa el decat ultimele persoane fidele", concluzioneaza fostul ofiter.