Cota de incredere a presedintelui Barack Obama a crescut cu 11 puncte dupa operatiunea americana in care a fost ucis fondatorul al-Qaeda, Osama bin Laden, potrivit unui sondaj CBS/New York Times publicat miercuri si citat de AFP.

Potrivit sondajului efectuat dupa atacul lansat duminica de fortele speciale impotriva liderului al-Qaeda, 57% dintre americanii interogati spun ca apreciaza actiunile presedintelui american, fata de 46% la inceputul lui aprilie.

Fara nicio surpriza, Obama a inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul luptei impotriva terorismului: 72% dintre persoanele intervievate spun ca au incredere in presedinte in ceea ce priveste acest subiect. 61% aproba gestionarea situatiei din Afghanistan, o crestere de 17 puncte in raport cu luna ianuarie.

Institutele de sondare anticipasera aceasta evolutie, dar avertizeaza asupra caracterului sau temporar: cota de popularitate a predecesorului sau, George W. Bush, crescuse in decembrie 2003, atunci cand Saddam Hussein a fost capturat, pentru a scadea ulterior in lunile urmatoare.

Si alte sondaje au confirmat cresterea cotei de incredere a lui Obama, desi mai modesta: Washington Post si institutul Pew o cifreaza la 56%, in crestere cu noua puncte intr-o luna, in timp ce CNN/Opinion Research vorbeste despre un procent de 52%, fata de 48% la inceputul lui aprilie. Sondajul cotidian Gallup, ale carui variatii sunt ponderate la trei zile, evalueaza cota de popularitate la 47% (+1 punct).