Superman, emblematicul super-erou american, a declansat furia in randul conservatorilor din Statele Unite dupa ce a decis, in cel mai recent episod al celebrei serii de benzi desenate, sa renunte la nationalitatea americana pentru a deveni "cetatean al lumii", relateaza AFP.

Superman, cetatean al lumiiFoto: DC Comics

Eroul cu combinezon albastru si mantie rosie a provocat stupoare in randul cititorilor numarului 900 al benzii desenate, anuntand oficialii de la Casa Alba ca vrea sa renunte la cetatenie.

"Pentru asta, intentionez sa vorbesc maine in fata Natiunilor Unite pentru a anunta ca renunt la nationalitatea americana", spune el. "Dreptatea si justitia doar pentru America nu mai sunt suficiente".

Decizia - declansata de deceptia lui Superman in fata reactiilor provocate de sprijinul sau pentru manifestarile democrate din Iran - a declansat o polemica ce a depasit cu mult paginile benzilor desenate.

Mike Huckabee, fost candidat republican la investitura pentru alegerile prezidentiale din SUA, s-a alaturat criticilor in acest week-end, spunand ca afirmatiile lui Superman nu sunt un subiect neinsemnat.

"Este o banda desenata, dar totusi este deranjant cand Superman, care a fost intotdeauna un simbol american, ne spune acum: Nu voi mai fi cetatean american", a declarat Huckabee, la televiziunea Fox News, cunoscuta pentru pozitiile sale foarte conservatoare.

"Acest lucru se adauga la o miscare mai generala a americanilor, care acum se scuza pentru ca sunt americani", a adaugat el.

Ziaristul conservator Bill O'Reilly a calificat ideea autorilor seriei "Superman" drept "incredibil de debila".

In abundenta de editoriale si de bloguri care se opun deciziei lui Superman, ultraconservatorii de la Tea Party merg pana la a vedea in acest scandal mana presedintelui Barack Obama.

"Superman renunta acum la cetatenia americana si va fi un simplu cetatean al lumii. Este o atitudine foarte socialista din partea lui Superman aceea de a vedea o lume socialista cu oameni precum Obama la conducere", scrie pe blogul teaparty.org.

Casa care editeaza seria Superman, DC Comics, relativizeaza insa aceasta pozitie. "Ca personaj si simbol, el incarneaza ce e mai bun din America", afirma DC Comics, intr-un comunicat. "Intr-un scurt episod din Action Comics 900, Superman isi anunta intentia de a face un tur mondial in lupta sa eterna impotriva raului. Dar el ramane, ca intotdeauna, atasat caminului sau de adoptie si radacinilor sale de baiat care a crescut in Smallville".

Identitatea lui Superman este complexa. Alter ego-ul sau "civil" este ziaristul Clark Kent. Dar Superman este un extraterestru de pe planeta Krypton, adoptat de o familie din Kansas.

Bloggerul Laura Hudson - o specialista in benzi desenate - se amuza de "tsunamiul de reactii din marile cotidine".

"Din nefericire, asa functioneaza presa si politica cel mai adesea: relateaza emotional fraze tari scoase din context si reactioneaza ulterior la scandalul pe care acestea le provoaca", crede ea.