Rusia a cerut marti garantii juridice din partea Statelor Unite, referitor la acordul incheiat cu Romania pentru a gazdui elemente ale scutului antiracheta american la o baza militara romaneasca, a anuntat marti Ministerul rus de Externe.

"In aceasta situatie, este necesar sa primim garantii juridice din partea Statelor Unite, asupra faptului ca sistemul antiracheta care urmeaza sa fie amplasat in Europa nu este indreptat impotriva fortelor strategice nucleare ruse", a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agentiile de presa rusesti.

"Trebuie rezolvata rapid aceasta problema. In plus, suntem convinsi de necesitatea de a ne pune de acord asupra conceptiei si arhitecturii scutului antiracheta european, inclusiv din punct de vedere al impactului sau asupra securitatii regionale si mondiale", mai adauga anuntul, preluat de AFP.

Duma de stat, camera inferioara a parlamentului rus, a criticat dur decizia unilaterala a Washingtonului si Bucurestiului de amplasare a scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei.

"Desfasurarea sistemului de aparare aeriana in Europa nu trebuie sa se faca fara sincronizarea posibilitatilor rusesti de amplasare a unui scut comun. Credem ca realizarea unui astfel de dispozitiv in Europa in mod unilateral contravine intereselor naostre", a declarat vicepresedintele comisei pentru aparare, Mihail Babici, pentru publicatia electronica Vzgliad.

La randul sau, reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a spus ironic ca planul este "un cal traian". Marti, presedintele Traian Basescu a anuntat ca scutul antiracheta va fi instalat pe teritoriul Romaniei la Deveselu, in judetul Olt.