Uciderea liderului terorist Osama bin Laden de catre forte terestre (n.red. cateva zeci de soldati din Navy SEAL Team Six) a fost, in opinia mea, o miscare excelenta, a declarat pentru HotNews.ro seful Free Range International, Tim Lynch, un contractor american aflat in prezent in Zaranj, capitala provinciei afgane Nimroz. Lynch, un fost puscas marin aflat de peste cinci ani in Afghanistan, a declarat ca afganii cu care lucreaza l-au felicitat pentru vestea mortii sefului Al-Qaeda, insa multi dintre ei "insista ca CIA se afla in spatele tuturor lucrurilor si ca centrala a stiut mereu unde este OBL, asa ca oamenii se intreaba de ce l-au omorat acum si nu in timpul ciclului electoral din 2012?".​

Tim Lynch Foto: Arhiva personala

Iata ce a declarat Tim Lynch despre moartea lui Osama bin Laden:

s-a retras din United States Marine Corps dupa 22 de ani de serviciu activ * a intrat in US Navy in 1979, petrecand sase ani ca sanitar in unitatile de puscasi marini * in 1985 a intrat in programul USMC Officer Candidate Course, dupa ce si-a completat studiile in business administration * absolvent al Roger Williams University * timp de 16 ani a fost ofiter de infanterie, retragandu-se din activitate in 2000 * a lucrat in Afghanistan atat ca manager de program pentru asistenta, cat si ca contractor de securitate, inclusiv pentru forta de securitate care pazea Ambasada SUA * este fondatorul Free Range International, despre care afirma ca este o mica firma de consultanta si un blog informativ * de la crearea FRI, a lucrat in aproape toate provinciile afgane * spune despre el ca a fost binecuvantat cu o sotie iubitoare si intelegatoare, copii minunati, o mica ferma cu doi cai pe care nu apuca niciodata sa-i vada sau sa-i calareasca si cu cel mai lenes caine Aussie Cattle * sustine pe blogul sau ca este "grozav de mandru" de timpul petrecut in randul puscasilor marini si de USMC insa "nu sunt prea mandru de ceea ce facem in Afghanistan"

Timothy P. Lynch, Free Range International

* este o stire majora si, fara discutie, are rol de catarsis, de eliberare pentru americani. Nu cred ca va avea niciun fel de impact asupra razboiului impotriva terorismului, deoarece Osama a fost izolat si intr-o goana pentru supravietuire in ultimul deceniu. Ceea ce face insa moartea lui este sa usureze politic sarcina Statelor Unite de a-si retrage trupele din Afghanistan: din motive psihologice, nu practice.

* uciderea lui in urma unei lovituri puternice a trupelor terestre a fost, in opinia mea, o miscare excelenta. Mult mai buna decat bombardarea lui din avion - ceea ce bin Laden a facut Americii in 2001 a fost un lucru personal. Asa ca, cel putin am facut ca razbunarea sa fie personala.

* in prezent ma aflu in Zaranj, capitala provincii afgane Nimroz, chiar la granita cu Iranul. Vestea mortii lui bin Laden a venit in aceasta dimineata, la postul de radio BBC in farsi. Reactia initiala a majoritatii oamenilor a fost sa afle cine era Osama bin Laden si de ce americanii il vroiau mort atat de mult.

* acum, dupa ce au inteles ce s-a intamplat, au inceput teoriile conspirationiste. Afganii, la fel ca majoritatea oamenilor din Lumea a Treia, cred ca CIA este o agentie puternica, care are un plan si trage toate sforile. Sa le explic insa ca CIA este o organizatie mamut a mediocritatii, cu o istorie constanta a esecurilor militare, an dupa an, este un lucru inutil. Afganii insista ca CIA se afla in spatele tuturor lucrurilor si ca a stiut mereu unde era Osama bin Laden, asa ca oamenii speculeaza in prezent de ce l-au omorat acum si nu in timpul ciclului electoral din 2012?

* in cea mai mare parte insa, colegii afgani ma felicita, ca american, pentru ceea ce este, in mod clar, o veste mare pentru noi.