Liderul retelei teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost omul cel mai cautat din lume timp de zece ani si creierul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Fiul unei familii saudite instarite, bin Laden s-a deghizat intr-un luptator anti-sovietic in Afganistan, inainte de a deveni initiatorul jihadului anti-occidental.

Nimic nu anunta ca acest al 12-lea copil al magnatului Mohammed bin Laden, imigrant din Yemen devenit foarte bogat, va deveni un revolutionar si omul cel mai cautat din lume, urat de unii, adorat si respectat de catre altii.

Nascut in Ryad in 1957 (data exacta nu este confirmata), Osama bin Laden a studiat ingineria civila si comertul la prestigioasa Universitate King Abdul Aziz din Jeddah, unde in 1973 a aderat la unele grupari islamiste. Prietenii lui din acel moment il descriu ca un tanar pios, rezervat, dedicat studiului textelor principale ale Wahab`ismului, forma rigida a islamismului sunnit in vigoare in tara sa.

Dupa ce trupele de la Moscova invadeaza Afganistanul,in 1979el a raspuns apelului de jihad, extrem de popular in Arabia Saudita si din toate tarile din Golf, la acel moment. Cu binecuvantarea autoritatilor saudite, el a inceput sa organizeze sprijin logistic pentru mujahedinii afgani. El a calatorit la Peninsula Arabica pentru a strange fonduri si s-a mutat la Peshawar, o baza pentru gherilele anti-sovietice, unde s-a intalnit cu omul care a devenit mentorul sau, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistentei anti-sovietice.

Multi voluntari i se alatura si el ii primeste, creeaza o baza de date, care peste ani, va deveni organizatia terorista al-Qaida.

El lupta impotriva sovieticilor (desi foarte rar cu armele in mana), cu ajutorul indirect al CIA. Dupa infrangerea din Rusia in 1989, s-a intors erou in tara sa, unde tine numeroase discursuri in moschei si scoli despre succesul jihadului.

Dupa atacul asupra Kuweitului de catre armata irakiana, el propune regelui Fahd sa loveasca invadatorii din peninsula cu ajutorul "legiunii islamice".

Regele refuza, iar Osama bin Laden se simte tradat, crezand ca pamantul sacru al tarii sale este calcat de prezenta a mii de soldati americani.

In 1992, Ryad-ul, ingrijorat de criticile sale si de sprijinul sau pentru opozitie, i-a retras pasaportul. Atunci s-a mutat in Sudan, cu acceptul autoritatilor de la Khartoum. Serviciile secrete americane il suspecteaza ca finanteza tabere de instruire a teroristilor si ii este retrasa cetatenia saudita, in 1994.

In 1996, Sudanul, sub presiune internationala, i-a cerut sa plece. El a reaparut cu adeptii sai, armament si echipamente in Afganistan, de unde lanseaza noi apeluri anti-SUA, mai multe si mai radicale, chiar inainte ca talibanii sa preia puterea in Kabul. Bin Laden organizeaza taberele de formare a teroristilor care atrag mii de oameni din lumea musulmana si planifica o serie de atacuri mortale care il transforma in inamicul public numarul 1 al Statelor Unite.

Cele mai spectaculoase atacuri ale sale, inainte de 11 septembrie 2001, au avut loc in august 1998, cand masini capcana lovesc simultan ambasadele americane din Tanzania si Kenya (224 persoane au fost ucise).

Dupa prabusirea World Trade Center, SUA au lansat o vasta operatiune pentru capturarea sefului al-Qaeda. Ofereau 25 milioane dolari, apoi 50 de milioane, pentru informatii care vor duce la capturarea sa.

Bin Laden, care a reusit sa scape la sfarsitul anului 2001 dupa interventia trupelor americane in Afganistan, a fost recunoscut ultima oara de martori in noiembrie 2001, la Kandahar, in sudul Afganistanului. Serviciile de informatii occidentale au considerat mult timp ca el se ascunde in zona frontierei dintre Afganistan si Pakistan.