Presedintele american Barack Obama a anuntat luni dimineata, intr-un mesaj pentru natiune, ca liderul retelei teroriste al- Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis in Pakistan si a salutat ajutorul oferit de autoritatile de la Islamabad. Cadavrul sau se afla in custodia trupelor americane.

Osama bin Laden (2001)Foto: Agerpres

Anterior, un inalt oficial american declarase sub protectia anonimatului ca Barack Obama va anunta ca liderul retelei teroriste al- Qaeda, Osama bin Laden, este mort.

ora 13:10 Fotografia despre care se spunea ca il infatiseaza pe bin Laden mort s-a dovedit un fals, anunta The Guardian. Aceasta aparuse de fapt in 2009.

ora 10:10 CNN: Cadavrul lui Osama bin Laden a fost aruncat in mare. Cotidianul The Guardian relatase ca trupul acestuia urmeaza sa fie depus in mare, pentru a se evita transformarea mormantului acestuia in loc de pelerinaj, asa cum s-a intamplat in cazul lui Sadam Hussein.

ora 9:20 SUA au anuntat ca testeaza ADN-ul celui ucis si foloseste tehnici de recunoastere faciala pentru a ii confirma identitatea, potrivit Reuters. Rezultatele vor fi disponibilie zilele urmatoare. Pe de alta parte, ABC News relatase, citand oficiali, ca identitatea lui bin Laden fusese confirmata printr-un test ADN. Folosindu-se de un tesut pastrat de la o sora a acestuia, care a murit la un spital din Boston, oficialii au confirmat moartea lui Osama. Acestia au precizat ca se va respecta traditia islamica in ceea ce priveste funeraliile.

ora 9:03 - Uciderea lui Osama bin Laden de catre fortele americane este "o victorie a tuturor democratiilor care lupta cu acest flagel care este terorismul", a declarat luni ministrul Afacerilor Externe, Alain Juppé.

ora 8:50 - Canalele pakistaneze de televiziune arata luni imagini cu un barbat partial desfigurat pe care il prezinta drept Osama bin Laden, ucis in Pakistan, precizand ca nu au fost autentificate. Televiziunile arata si o casa in flacari, la 50 de km nord-vest de Islamabad, cea care fusese atacata in timpul noptii.

ora 8:18 -Israelulsaluta uciderea lui Osama bin Laden.

ora 8:10 - Premierul britanic, David Cameron, a declarat ca moartealideruluial-QaedaOsama binLadeneste"omare uşurarepentruoamenii din întreaga lume".

ora 7:52 - Alaturi de bin Laden inca patru persoane au fost ucise duminica in operatiunea trupelor americane de comando impotriva resedintei liderului al-Qaida, aflata la 50 de km nord de Islamabad, au anuntat responsabili americani citati de Reuters.

ora 7:21 - Statele Unite au cerutlunicetatenilor lor aflati in strainatate samanifeste prudenta pentru ca sunt posibile actiuni "violenteanti-americane",dupaanuntareamortiilui OsamabinLaden,ucisdetrupele de comandoamericaneinPakistan.

ora 6:56 - Un responsabil al serviciilor de informatii pakistaneze a confirmat luni pentru AFP ca Osama bin Laden a fost ucis intr-o "operatiune foarte sensibila", fara a oferi alte detalii.

Intrebat despre o eventuala participare a serviciilor de informatii pakistaneze la operatiune, el a spus doar ca "A fost o operatiune foarte sensibila in natura de informatii".

Americanii sarbatoresc in fata Casei Albe

Americanii sarbatoresc in fata Casei Albe

Foto: Agerpres/AP

ora 6:50 - Mii de americani s-au strans in fata Casei Albe, dupa anuntul presedintelui american ca bin Laden a fost ucis de catre trupele de comando americane.

Strigand "USA! USA!", unii flutura drapelul american. Locuitori din Washington s-au adunat spontan in fata Casei Albe pentru a sarbatori uciderea liderului retelei al-Qaeda, responsabil de moartea celor aproape 3.000 de persoane in timpul atentatelor din 11 septembrie 2001, scrie presa internationala.

Reactia fostului presedinte american, George W. Bush: "Aceasta realizare impresionanta marcheaza o victorie pentru America, pentru oamenii care doresc pace in lume si pentru toti cei care au pierdut persoane dragi pe 11 septembrie, 2001."'

ora 6:35 - Declaratii ale presedintelui american Barack Obama:

  • In august anul trecut ni s-a oferit o prima pista spre capturarea lui bin Laden. Am reusit sa-l locallizam in Pakistan. Saptamana trecuta am reusit sa-l gasim. Astazi SUA, sub conducerea mea, au reusit sa actioneze impotriva lui dand dovada de profesionalism. Trupele au reusit sa-l ucida pe bin Laden si sa ia cadavrul in custodia SUA.
  • Al-Qaida va incerca sa lupte in continuare impotriva SUA, dar e foarte important de precizat ca SUA nu sunt in razboi impotriva Islamului. Bin Laden a fost un criminal.
  • Americanii simt in aceasta seara satisfactia luptei impotriva terorismului.
  • Vreau sa transmit un mesaj pentru cei care au pierdut apropiati la 11 septembrie 2001: Vom face tot ceea ce ne sta in putinta sa prevenim un alt atac impotriva SUA. Uciderea lui bin Laden este o realizare istorica a SUA.

ora 6:20 - Liderul al-Qaida a fost ucis in apropiere de capitala pakistaneza Islamabad, iar Statele Unite au recuperat cadavrul sau, a anuntat duminica presa americana.

Casa Alba anuntase ca presedintele urmeaza sa se adreseze natiunii duminica seara.

La sfarsitul lunii martie, agentia UPI scria intr-un material ca bin Laden, a iesit din ascunzatoarea sa, in ultima perioada, si se deplaseaza in diferite locuri din Pakistan si Afganistan, el urmarind sa "uneasca" razboiul pe care oganizatia sa terorista il duce impotriva Occidentului cu revoltele din lumea araba ce vizeaza, in principal, regimurile aliate cu Statele Unite.