Numarul agresiunilor antisemite a scazut in 2010, la nivel mondial, la aproape jumatate in comparatie cu anul precedent, cand atinsese un nivel record, potrivit unui raport publicat duminica de Centrul de cercetari asupra antisemitismului mondial, de la Universitatea din Tel Aviv, relateaza AFP.

Centrul, care tine evidenta "violentelor antisemite care vizeaza persoane sau institutii", a recensat 614 agresiuni, cu 46% mai putine decat cele 1.129 inregistrate in 2010.

Aceste date nu tin cont de agresiuni minore, precum insulte sau amenintari.

Autorii raportului precizeaza ca 40% dintre actele antisemite au vizat indivizi si 30% locuri de cult si cimitire evreiesti.

Marea Britanie, cu 144 incidente antisemite, se afla in frunte, devansand Franta, cu 133 agresiuni, si Canada, cu 99.

Raportul subliniaza totusi ca numarul de texte antisemite care circula pe Internet este intr-o crestere constanta.

Raportul reaminteste ca in 2009 operatiunea militara israeliana din Fasia Gaza, care s-a soldat cu 1.400 de morti in randul palestinienilor, a provocat un val de "de-legimitare a statului Israel".

Potrivit sursei citate, atacul marinei israeliene asupra unei flote cu ajutoare umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza, in urma caruia si-au pierdut viata 9 cetateni turci in 31 mai 2010, a provocat un val de reactii asemanatoare, dar mai putin numeroase.

Potrivit definitiei Forumului european al antisemitismului, centrul califica antisemite "acte criminale atunci cand tintele atacurilor, fie ca e vorba de indivizi sau de bunuri - precum cladiri, scoli, locuri de cult sau cimitire - sunt alese pentru ca ele sunt evreiesti, sunt percepute sau asimilate ca fiind de acest fel".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denuntat duminica "ura" care vizeaza Israelul in intreaga lume, in conditiile in care israelienii marcheaza Ziua Shoah, in memoria celor sase milioane de evrei victime ale genocidului nazist din cel de-al doilea Razboi Mondial.