Traditionalele defilari de 1 Mai au reunit duminica sute de mii de persoane in intreaga lume, care au manifestat de la Hong Kong pana in Berlin sau Zurich pentru a cere in primul rand salarii mai mari, relateaza AFP.

In Polonia, cea mai mare confederatie sindicala, OPZZ, a renuntat totusi in acest an la traditionalul mars de 1 Mai din Varsovia, pentru a nu perturba ceremoniile legate de beatificarea papei Ioan Paul al II-lea.

Sarbatoarea Muncii a luat o turnura politica in Rusia, unde partizanii pro-Kremlin au profitat de ocazie pentru a organiza o demonstratie in forte, scandand sloganuri precum "Medvedev! Putin! Hai Rusia!".

Pentru autoritatile ruse, criticate pentru dispersarea violenta a mai multor proteste ale opozitiei in ultimele luni, aceasta adunare de 1 Mai a fost o ocazie de a-si arata respectul pentru libertatea de expresie.

Homosexualilor, in schimb, li s-a interzis dreptul de a defila in centrul Sankt-Petersburgului.

In Africa, sarbatoarea Muncii a permit sindicatelor sa prezinte autoritatilor "caietele cu plangeri", asa cum a fost cazul in Benin sau in Togo.

In Tunisia, unde miscarile populare au rasturnat regimul in februarie, strazile din capitala Tunis au fost calme. La Alger, singurele manifestari de strada au fost cele ale suporterilor de fotbal, inainte de finala cupei Algeriei 2011.

In Asia, la mai putin de doua luni dupa accidentul de la centrala Fukushima, ziua de 1 Mai a prilejuit doua manifestatii anti-nucleare in Tokyo.

La Hong Kong, data de 1 mai a corespuns cu intrarea in vigoare a unui salariu minim pe economie. Fixat la 28 de dolari Hong Kong pe ora (2,43 euro), acesta constituie un avans dar este insuficient pentru a asigura supravietuirea unei familii, acuza sindicatele, care au scos pe strazi 4.000 de oameni.

Salariile s-au aflat in centrul revendicarilor si in Filipine, in conditiile in care preturile produselor de prima necesitate este in plin avant.

La Seul, in Coreea de Sud, peste 50.000 de manifestanti au cerut o mai buna securitate a muncii si majorarea salariilor.

In Spania, unde economia se lupta sa iasa din criza si somajul afecteaza o persoana activa din cinci, sindicatele au organizat peste 80 de proteste, cel mai mare la Valencia.

In Grecia, unde sacrificii fara precedent sunt cerute populatiei de peste un an, pentru a evita falimentul statului, mii de manifestanti s-au adunat la Atena.

In Franta, mii de salariati au inceput sa defileze duminica dimineata pentru a celebra ziua internationala a muncii, mult mai putini insa decat anul trecut. La Paris, extrema dreapta defila in onoarea Ioanei d'Arc, iar numarul lor era mai numeros deca in 2010.

La Berlin, unde mii de oameni au defliat calm, presedintele DGB, Michael Sommer, a avertizat impotriva dumpingului salarial si a tentatiilor de a angaja straini veniti din Europa de Est.