Seful diplomatiei japoneze a declarat sambata ca tara sa "este deschisa pentru afaceri si turism", iar firmele nipone se refac "cu o viteza surprinzatoare", dupa cutremurul si valul tsunami din 11 martie, transmite AFP. Intr-un articol publicat de International Herald Tribune, Takeaki Matsumoto a scris ca "Japonia se va reconfigura intr-o tara mai dinamica".

"Va promitem la toti ca Japonia se va reconfigura intr-o tara mai dinamica", depasind dezastrul produs in urma cu aproape doua luni, a scris Matsumoto.

Ministrul de la Tokio a afirmat ca "Japonia este si va ramane deschisa pentru afaceri si calatorii", adaugand ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a indicat faptul ca restrictiile de calatorie excesive nu sunt necesare. AFP reaminteste ca autoritatile din mai multe tari au emis avertismente de calatorie si au interzis importurile de alimente din Japonia, dupa ce seismul si valul tsunami din 11 martie au afectat grav centrala nucleara de la Fukushima, determinand scurgeri radioactive.

Matsumoto a spus ca nivelul de radiatii in Tokio nu a atins niciodata o cota periculoasa pentru sanatate. In plus, ministrul a punctat ca exporturile de alimente "sunt sigure", dupa ce Japonia a luat masuri care au impiedicat orice transport de produse contaminate.

"Bineinteles, astfel de produse nu vor fi exportate", a precizat oficialul nipon.

Minsitrul japonez a adaugat ca firmele producatoare din nord-estul tarii, cel mai afectat la 11 martie, sunt pe drumul redresarii. "Multe companii si fabrici afectate se refac cu o viteaza surprinzatoare, ajutate de abordari inovatoare menite sa depaseasca criza", a explicat el.

"Lanturile interne si internationale de aprovizionare sunt reconectate in prezent. Forta producatoare a Japoniei ramane completa", a afirmat Takeaki Matsumoto.

AFP precizeaza ca productia industriala a Japoniei a inregistrat o scadere de 15.3% in martie fata de luna precedenta, cea mai mare scadere din 1953 incoace.