Liderul libian Muammar Gaddafi a cerut NATO sa negocieze cu conducerea de la Tripoli pentru a pune capat raidurilor aeriene, el acuzand sambata coalitia internationala de uciderea civililor si distrugerea infrastructurii tarii intr-o incercare a aliatilor de a pune mana pe productia de petrol a statului nord-african, transmite CNN. Gaddafi a facut aceste afirmatii intr-un discurs de 45 de minute pe care l-a sustinut la televiziunea de stat din Libia, in primele ore ale diminetii de sambata.Ulterior, conducerea Aliantei Nord-Atlantice a anuntat ca respinge apelul la negocieri facut de liderul libian.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

"Veniti si negociati cu noi. Voi sunteti cei care ne ataca. Voi sunteti cei care ne inspaimanta copiii si cei care ne distrugeti infrastructura. Voi, americani, francezi si britanici, veniti si negociati cu noi", a spus Muammar Gaddafi, care nu a mai fost vazut in public de luna trecuta, de la inceputul raidurilor aeriene efectuate de avioanele internationale.

"Poarta pacii este acum deschisa", a spus Gaddafi. El a negat ca fortele sale au atacat civili si a cerut NATO "sa gaseasca 1.000 de oameni care au fost ucisi in conflict".

CNN scrie ca discursul liderului de la Tripoli pare sa fi fost o tirada la adresa NATO si a Natiunilor Unite. "Ce incercati sa faceti? Sa ne luati petrolul? Poporul libian nu va va permite asta... Petrolul se afla sub controlul guvernului libian si este pentru poporul sau", a afirmat Gaddafi.

El a cerut ONU sa reconsidere atacurile NATO, declarand ca tara a fost de acord cu o incetare a focului: "Noi am fost primii care am dorit si am fost de acord cu un armistitiu. Dar atacurile cruciatului NATO nu au incetat. Nu poate exista o incetare a focului doar dintr-o singura tabara".

Pe de alta parte, Muammar Gaddafi a refuzat sa renunte la putere, asa cum ii cer rebelii si liderii internationali: "Nu-mi parasesc tara. Nimeni nu ma poate forta sa-smi parasesc tara si nimeni nu-mi poate spune sa nu lupt pentru tara mea".

Potrivit informatiilor difuzate de Reuters, avioanele NATO au lovit trei tinte apropiate de cladirea televiziunii din Tripoli, in ceea ce presa de stat libiana a numit "o incercare de a-l ucide pe Gaddafi".

CNN precizeaza ca discursul liderului libian a venit dupe ca Guvernul de la Tripoli a amenintat ca va scufunda orice nava care se apropie de portul Misrata, controlat de rebeli si supus in ultimele zile atacurilor fortelor pro-guvernamentale. Conducerea libiana ameninta astfel navele de patrulare ale NATO si vapoarele care transporta ajutoare umanitare si evacueaza raniti si refugiati.