Rusia a pierdut cea mai mare licitatie din acest secol in domeniul militar. Este vorba despre un contract cu India pentru un pachet de 126 avioane de lupta multifunctionale, in valoare estimata de 10 miliarde dolari. Rusia a oferit MIG-35.

MiG-35Foto: migavia.ru

Pentru Rusia, infrangerea este critica: ea inseamna, practic, ca aceste avioane nu vor mai ajunge nici in dotarea aviatei rusesti si scad considerabil sansele de a le vinde oricui altcuiva in lume, scrie Kommersant. Si asta pentru ca Rusia avea nevoie de aceste fonduri pentru a continua cercetarea si dezvoltarea avionului. In lipsa fondurilor, producatorul rus se vede in imposibilitatea de a continua dezvoltarea modelului MIG-35.

Recent, Ministerul rus al apararii si-a exprimat intentia de a cumpara un lot de avioane MiG-35. Daca s-ar fi obtinut contractul cu India, cheltuielile de productie s-ar fi simplificat considerabil. Acum insa oportunitatea dezvoltarii productiei pentru o comanda destul de mica din partea aviatiei militare ruse devine foarte indoielnica si, dupa toate probabilitatile, se va renunta la aceste planuri. In plus, esecul din India loveste eforturile demarate de promovare a avionului pe alte piete - latino-americana si din Orientul Mijlociu. Acolo unde Rusia propune acelasi model potentialilor cumparatori.

Ziarul mentioneaza, in context, ca la inceputul anului, cu cateva luni inainte ca rezultatul licitatiei sa fie anuntat, MiG-35, spre deosebire de concurentii lui, nici macar nu a ajuns la principalul salon aviatic al tarii – Aero India-2011. Cu toate ca reprezentantii Indiei au incercat oficial, prin intermediul ambasadorului la Moscova, sa afle motivele acestei absente si sa convinga Rusia ca avionul trebuie sa participe la expozitie, totul a fost in zadar.

Pentru acest contract se vor bate mai departe Rafale, avion al grupului francez Dassault Aviation, si Eurofighter-Typhoon, produs de consortiul european Eurofighter GmbH. O singura consolare pentru Rusia: din cursa au iesit si companiile americane Boeing si Lockheed Martin.

Citeste aici mai multe despre licitatia din India pentru avioane militare