Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, si conducerea organizatiei Hamas au anuntat miercuri ca si-au rezolvat neintelegerile si au ajuns la un acord de reconciliere, care deschide calea unui guvern de uniune nationala si organizarea de alegeri la nivel national, transmite Reuters. Intelegerea a fost incheiata in Egipt, in urma mai multor intalniri secrete.

Acordul a luat prin surprindere pe multi oficiali, scrie Reuters.

"Cele doua parti au semnat documentele initiale ale acordului. Toate punctele ce ne diferentiau au fost depasite", a declarat Taher Al-Nono, purtator de cuvant al Hamas in Gaza.

Oficialul a declarat ca Egiptul va invita "in curand" cele doua parti la ceremonia de semnare a intelegerii, in capitala Cairo.

Reactionand la acest anunt, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca "Autoritatea Palestiniana trebuie sa aleaga intre pacea cu Israelul si cea cu Hamas".

Hamas a castigat alegerile parlamentare din anul 2006 invingand partidul lui Abbas, Fatah. Tensiunile dintre cele doua partide au culminat in anul 2007 cu ocuparea Fasiei Gaza de catre Hamas. Toate incercarile de reconciliere intre cele doua parti, mediate in special de Egipt, esuasera pana in acest moment.