Miliardarul american T. Boone Pickens, cunoscut pentru campania sa privind dezvoltarea energiilor regenerabile si reducerea dependentei SUA de importurile de petrol, a declarat ca Statele Unite au mult mai multe rezerve de petrol decat se credea pana in prezent, transmite US News and World Report. Mogulul texan al petrolului a afirmat ca rezervele SUA reprezinta chiar dublul celor 250 de miliarde de barili detinuti de Arabia Saudita. In 2009, un studiu publicat de think-tankul The Pacific Research Institute sustinea ca cea mai mare parte a energiei din SUA nu este produsa cu ajutorul petrolului, iar America nu este dependenta de titeiul importat din Orientul Mijlociu.

T. Boone PickensFoto: Rompres

"Avem resurse in America care ar putea sa schimbe lumea", a declarat T. Boone Pickens.

Miliardarul texan a afirmat ca informatiile pe care le detine despre rezervele de petrol ale SUA sunt "socante". Pickens incearca in prezent sa convinga lideri politici si oameni de afaceri americani de faptul ca SUA detin resurse importante de petrol, dar si de gaze naturale.

El sustine ca America are nevoie de un "plan energetic", criticand "lipsa unei conduceri reale" in Washington.

T. Boone Pickens vrea sa obtina aprobarea Congresuluui american pentru a folosi credite fiscale pentru a trece camioanele grele, de mari dimensiuni, pe gaz natural. Miliardarul a declarat ca are deja sustinerea Partidului Republican, iar planul sau va fi inaintat legislativului american in acest an.

Miliardarul este cunoscut pentru campania sa privind dezvoltarea energiilor regenerabile si reducerea dependentei SUA de importurile de petrol, el lansand in 2008 asa-numitul "Pickens Plan". Pickens a sustinut mereu ca daca America nu face nimic, se va confrunta, in zece ani, cu preturi de 300 de dolari pe barilul de petrol.

In opinia sa, securitatea nationala a Statelor Unite poate fi serios afectata daca se va continua actualul trend de achizitionare a petrolului, in proportii tot mai mari, din afara tarii, inclusiv din "zone neprietenoase" precum Orientul Mijlociu sau Venezuela.

"Acesta este mai mult decar un trend suparator... este o reteta pentru dezastrul national ... Nu putem lasa rezolvarea acestei crize in seama generatiei urmatoare", a afirmat Pickens in 2008, adaugand: "Sunt pentru tot ceea ce este american ... am un singur dusman, si acesta este petrolul strain".

Un studiu ce infirma miturile energetice

Un studiu publicat in noiembrie 2009 de The Pacific Research Institute, un think tank cu sediul in San Francisco, punea sub semnul intrebarii cateva dintre cele mai frecvente mituri legate de energie in Statele Unite. Potrivit "Top Ten Energy Myths", realizat de Thomas Tanton, cea mai mare parte a energiei din SUA nu este produsa cu ajutorul petrolului, iar America nu este dependenta de titeiul importat din Orientul Mijlociu.

Studiul realizat de Thomas Tanton arunca o umbra de indoiala pe "teoriile conventionale despre energie, vehiculate de politicieni, vedete si presa". Expertul a folosit date oferite de US Department of Energy (DOE) si de Energy Information Administration (EIA) pentru a verifica 10 mituri legate de sursele de energie, tipuri de combustibil sau politici energetice americane.

Printre altele, documentul sustinea ca doua treimi din titeiul folosit in SUA provine din America de Nord, iar Statele Unite ar putea sa reduca importurile in numar semnificativ daca isi extind productia interna​.