Premierul rus Vladimir Putin a criticat dur, marti, actiunile coalitiei in Libia si a afirmat ca fortele internationale nu au niciun mandat sa-l ucida pe Muammar Gaddafi, potrivit Reuters.

Declaratia sa vine in aceeasi zi in care Libia a cerut Rusiei sa convoace de urgenta Consiliul de Securitate al ONU pentru a discuta "tentativa de a-l lua drept tinta" pe colonelul Gaddafi si bombardarea "siturilor civile", relateaza AFP.

Intr-o tirada la adresa Occidentului, Putin a afirmat ca aceasta coalitie a depasit cu mult granitele rezolutiei ONU si este partizana cu fortele anti-Gaddafi.

"Spun ca nu vor sa-l ucida pe Gaddafi. Acum, unii oficiali spun da, incercam sa-l ucidem pe Gaddafi", a spus Putin, care efectueaza o vizita in Danemarca. "Cine a autorizat asta, a fost vreun proces? Cine si-a luat dreptul sa-l ucida pe acest om?", s-a intrebat el.

El l-a numit pe Gaddafi monarh, dar a adaugat ca acest gen de regim "corespunde in general mentalitatii populatiei" din regiune.

"Gaddafi a inventat o noua monarhie. Ca si Napoleon, care a ajuns la putere dupa o revolutie si s-a proclamat imparat (...) Da, este o monarhie pe fond, stramba, dubioasa, anormala, tot ce vreti, dar asta este", a continuat primul ministru.

"Contradictiile interne s-au transformat intr-un conflict armat. Pentru ce trebuie sa intervenim in acest coflict? Nu avem si alte regimuri strambe in lume? Ce, o sa intervenim in toate aceste conflicte? Uitati-va la Africa, uitati-va la Somalia. O sa bombardam peste tot si o sa tragem cu rachete?".

"Spun ca nu vor sa-l lichideze pe Gaddafi, dar atunci de ce ii bombardeaza palatele? E o operatiune de alungare a soarecilor?", a intrebat fostul lider de la Kremlin, subliniind ca singurul efect al acestor lovituri aeriene este uciderea civililor, deoarece "Gaddafi nu mai e acolo".

Putin a atacat din nou rezolutia ONU, pe care anterior o denumise "o chemare medievala la cruciade", afirmad acum ca este "o chemare ca oricine sa faca orice vrea".

Libia cere ajutorul Rusiei

Tot marti, Libia a solicitat Rusiei sa convoace de urgenta Consiliul de Securitate al ONU.

"Libia a apelat oficial Rusia astazi pentru a-i cere sa convoace o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate pentru a discuta persistenta agresiunii colonialiste cruciate impotriva siturilor civile libiene si tentativa de a-l lua drept tinta pe liderul Muammar Gaddafi", a afirmat televiziunea de stat.

Bombardamentele efectuate sub egida NATO "contravin rezolutiilor Consiliului (de Securitate al ONU 1970 si 1973) si violeaza legile si conventiile internationale", potrivit sursei citate.

Regimul libian sustine ca raidul care a distrus biroul colonelului Gaddafi duminica seara a fost "o tentativa de asasinat" a liderului.

Pe frontul de lupta, fortele pro-Gaddafi au bombardat portul din Misrata, dar rebeliunea este optimista si sustine ca liderul libian s-a angajat intr-o "batalie pierduta".

In jurul orei locale 13,30 (11,30 GMT), peste zece proiectile au atins portul situat la 12 km est de Misrata, singura legatura cu lumea a acestui mare oras de coasta, aflat la 200 km est de Tripoli, in conditiile in care fortele pro-Gaddafi au inchis orice acces rutier.